nogometni stručnjak

Petković na poklon dobio i Kur'an: Želim učiniti alžirski narod ponosnim na reprezentaciju

Bosanskohercegovački nogometni trener Vladir Petković je tokom konferencije za novinare održane u konferencijskoj dvorani stadiona Nelson-Mandela u Barakiju, izjavio da je oduševljen dolasdkom na mjesto selektora Alžira.

"To je poznata selekcija, a Alžir je nogometna nacija i ja sam sretan što ću trenirati reprezentaciju s nadom da će još više napredovati”, podvukao je bivši švicarski selektor (60).

Unaprijediti ekipu

Što se tiče ciljeva oko kojih se složio sa šefom Saveza, Walidom Sadijem, novi kormilar je bio tajnovit, zadovoljivši se time da će mu prvi cilj biti unaprijediti sadašnju grupu igrača i učiniti ih homogenom ekipom, koja se puno više oslanja na kolektiv nego na pojedince.

Petković je rekao da dobro poznaje alžirske igrače, pogotovo jer je pratio prošli Kup afričkih nacija, te da se radi o talentiranim i vrlo discipliniranim igračima.

No, tu ne želi stati, jer od Alžira želi napraviti dobru selekciju koja će reći svoje na afričkom kontinentu.

"Želio bih učiniti alžirski narod ponosnim na svoju reprezentaciju i učinit ću sve da to postignem", otkrio je on.

Objasnio je i da se ne boji pritiska te da je navikao raditi u ekstremnim uvjetima jer je to jedan od zahtjeva visokog nogometa.

Novi selektor kaže da već ima u vidu proširenu listu na kojem će biti 45 nogometaša, od kojih će neki biti izabrani prvi put u reprezentaciju.

Domaći igrači

Napomenuo je će da namjerava pratiti domaće igrače i da za njega neće biti razlike između onih koji igraju u Alžiru i onih koji igraju u inozemstvu.

Na poklon dobio i K'uran

"Pobrinut ću se vidjeti sve prije nego što donesem odluku o popisu od 23 igrača koji ću sastaviti", rekao je on.

Na činjenicu da govori na italijanskom jeziku i da time riskira otežanu komunikaciju s igračima, Petković tvrdi da mu to ne predstavlja problem.

"Radit ću s igračima koji govore italijanski, francuski, njemački, engleski. I to nije problem jer je nogomet međunarodni jezik i uvijek ćemo se moći razumjeti", izjavio je on.

Bivši igrač Sarajeva je na poklon dobio i primjerak Kur'ana koji mu je na konferenciji uručio jedan domaći novinar.