mozak sveže u čvor

Petlja na pet nivoa: Ako propustite svoj izlaz, možete ostati i čitav dan i vrtiti se ukrug

Nadvožnjak Huangjuewan u Chongqingu u Kini smatra se najsloženijim nadvožnjakom na svijetu i pravo je građevinsko i saobraćajno čudo. Smatra se jednim od najizazovnijih nadvožnjaka za navigaciju na svijetu. A kad smo kod navigacije – šta tek sa svojih pet kružnih i paralelnih nivoa radi digitalnim navigacijskim sistemima – možete zamisliti.

Kina se može pohvaliti s više infrastrukturnih čuda i ostatku svijeta nadrealnih saobraćajnica koje se nalaze visoko u nebu, a nadvožnjak Huangjuewan predvodi to društvo. Huangjuewan povezuje tri glavne brze ceste u Chongqingu i to složenom petljom s 20 saobraćajnih traka na spomenutih pet nivoa.

Iako na prvi pogled djeluje stvarno zapetljano, a pomalo i strašno, divovska petlja ipak izgleda kompliciranije nego što zapravo jest. Jasno je označena, a projektirana je, zajedno s pristupnim cestama, tako da ako i pogriješite izlaz, nakon najviše deset minuta moći ćete se vratiti u željeni smjer. Zastrašujuća gomila traka izgrađena je upravo zbog toga da se lakše možete vratiti.

Nadvožnjak Huangjuewan

Nadvožnjak Huangjuewan trebao je olakšati saobraćaj između aerodroma, grada s osam miliona stanovnika i brzih saobraćajnica. Zato s njega možete krenuti u osam smjerova, prema tri brze ceste i drugim regionalnim cestama.

Izgradnja ove petlje započela je u rujnu 2009. godine, a Huangjuewan je otvoren za saobraćaj 2017. Radovi su trajali više od sedam godina, a planiranje gotovo isto toliko.

Najviši nivo ceste visok je otprilike 12 spratova, a ukupna dužina ovoj križanja veća od 16 i po kilometara. A i gužva vjerovatno obara mnoge rekorde.