zna šta bi uslijedilo

Petritsch: Vučić neće ponoviti grešku balkanskog kasapina Miloševića. EU ga treba natjerati da ispuni obećanje

Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Wolfgang Petritsch, koji je svojevremeno bio i predstavnik Evropske unije u pregovorima u Rambouilletu između Kosova i Srbije, rekao je da sporazumi Kosova i Srbije vrijede jer su "dogovoreni pred međunarodnim svjedocima".

Rekao je da riječ premijera ili predsjednika vrijedi koliko i njegov potpis, napomenuvši da usmena saglasnost znači i međunarodnu valjanost.

“Evropska je praksa da se u slučajevima kada se dva visoka političara, šefovi dvije države, dogovore i preuzmu obaveze pred međunarodnim svjedocima, što je u ovom slučaju Evropska unija, odnosno kada daju usmeni pristanak određenom pitanju pred međunarodnim posrednicima, onda je ovaj sporazum valjan, dakle, ima međunarodnu valjanost.

Ovi dogovori, ovaj u Briselu i Ohridu, kao i do sada, vrijede i vjerujem da će Brisel imati i druge sastanke s Beogradom, kako bi ga natjerali da prizna dogovore i obaveze koje je preuzeo.

Ovaj sporazum je već prihvaćen, jer riječ predsjednika ili premijera vrijedi koliko i njegov potpis”, rekao je Petritsch za Radio Kosovo.

Prema riječima austrijskog diplomate, Kosovo je u potpunosti na dnevnom redu zajedničke sigurnosne politike u EU, ističući da bi svaka akcija srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića mobilizirala NATO.

Prema Petritschevim riječima, Vučić ne bi ponovio grešku balkanskog kasapina Slobodana Miloševića da zarati protiv NATO-a.

“S punim uvjerenjem vam govorim i kažem vam da na Kosovu ne može biti rata kao što se to dogodilo s Miloševićem.

Ali, sa zabrinutošću kažem da su incidenti poput onog u Banjskoj mogući i vratili bi mirovni proces mnogo godina unazad. Tako nešto se mora spriječiti, mora biti osigurano prisustvom KFOR-a na sjeveru”, rekao je on.

Petritsch da Rusija nema direktan utjecaj na Kosovo, ali je faktor "koji koristi situaciju i želi omesti utjecaj EU na Zapadnom Balkanu".

Prema njegovim riječima, Kosovo je na dobrom putu prema evropskim integracijama i očekuje se ulazak u Vijeće Europe.