Politika

Picula: Nužno je da BiH što prije dobije status kandidata

Nužno je da Evropska unija pomogne Bosni i Hercegovini da što prije dobije status kandidata, prva je to izjava Tonina Picule, hrvatskog europarlamentarca kojeg je Evropski parlament imenovao izvjestiteljem za novu strategiju proširenja EU-a.

Picula je, gostujući na HRT-u, rekao kako mu je prvi zadatak nastaviti posao koji radi od ulaska u Evropski parlament 2013.godine.

"Cilj je da potaknem iznova interes ključnih igrača u Evropskoj uniji kada je riječ o politici i proširenju, što je u zadnjih desetak godina prestalo biti dio tog evropskog političkog 'mainstreama'. U Evropskoj uniji do 24. februara praktički nije bilo nekog ličnog apetita da se politika proširenja dovede na razinu po kojoj je EU bila poznata od svog osnutka. Nadam se da ćemo radom na ovoj novoj strategiji politike proširenja EU ovaj zamah koji ona doživljava posljednjih sedmicu uspjeti pretočiti u dokument, koji će biti prihvatljiv svim proevropskim političkim opcijama u Evropskom parlamentu, i izvan njega, kako bi se zadovoljili neki strateški ciljevi Unije", naglasio je.

Picula je dodao kako je to važno i za RH, kojoj možda, kako je kazao, i najviše od svih 27 članica mora biti u interesu da ta politika proširenja dovede do poboljšanja prilika na zapadnom Balkanu, da se potaknu reforme u tim zemljama i njihovi međusobni odnosi.

Što se tiče evropskih ambicija Bosne i Hercegovine i očekivanja kako neće dobiti ništa na Evropskom vijeću, smatra kako BiH može biti zadovoljna - s obzirom na stanje u zemlji.

"Proširenje ovisi i o apsorpcijskoj sposobnosti EU, ali i o reformskim kapacitetima država kandidatkinja. Nažalost, ovog trenutka BiH, uz Kosovo, najviše zaostaje na tom putu. Međutim, u dokumentu se nakon dugo vremena govori i o mogućnosti da BiH dobije status kandidata do konca ove godine – čak se i ta lista prioriteta pomalo relativizira. Pomalo se dijeli na one koje doista moraju biti ispunjene, i one koje će možda moći pričekati datum početka pregovora. Mislim da je ovo novi zamah u aspiracijama BiH na njenom evropskom putu", istakao je.

U odluci politike hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i ultimativnom stavu predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića kada je riječ o statusu BiH u odnosu na EU, smatra Picula, ne bi trebalo tražiti odgovornost.

"Zahtjev da se BiH na ovom Vijeću da status kandidata je bio previsok zid koji se nije moglo tek tako preskočiti. Za razliku od ratu izložene Ukrajine, BiH se konkretno već dugi niz godina ne uspijeva nositi s nekim unutrašnjim problemima. Ovog trenutka se nije moglo bolje i više",kazao je.

Nakon 'hladnog stava' Bruxellesa što se tiče statusa kandidatkinje, Picula poziva sve uključene u BiH politiku da zadrže hladnu glavu.

"Bilo bi dobro da ta kampanja ne bude prljava, upravo zbog mogućeg dobivanja kandidacijskog statusa, i da se ne zaoštravaju ionako zaoštreni odnosi u BiH. Osobito je važno da se nakon izbora, bez obzira na ishod, ne dogodi nekih novi dramatičnih zbivanja", napominje.

Ističe kako se europarlamentarci godinama sistemski bave problemima s kojima se nosi BiH.

"Sugeriramo rješenja, razgovaramo sa svima koji žele razgovarati s nama, i čini mi se da koji put ima više zagovaratelja i iskrenih prijatelja BiH i njezine evropske perspektive nego među političkim elitama i BiH. Ovdje nije riječ o nedostatku volje da se razumije situacija u BiH - prije svega je riječ o želji onih u BiH da mijenjaju to stanje i da ciljaju EU kao važan kohezivni element u samoj BiH", kaže Picula.

Smatra kako političke razlike u Hrvatskoj koje se sudaraju na temu vanjske politike, a posebno BiH, predstavljaju veliki problem.

"To zbunjuje one koji bi također trebali učestvovati u formiranju evropskog stava prema BiH. Nikakvo zaoštravanje ovog tipa, pogotovo u izbornoj godini u BiH, ne bi se trebalo nastaviti. Onda mi zapravo sami sebi činimo štetu time. Trebalo bi, koliko je moguće, usaglasiti politiku prema BiH i na taj način zaštititi interese hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini", naglasio je Picula, prenosi HRT.