njemački ministar odbrane

Pistorius: Polazimo od toga da Srbija neće podržati eventualnu secesiju RS

Što se tiče političkog utjecaja, Vučić je rekao da ne može da govori o svim akterima, navodeći da možda Rusija na nekog ima, a na nekoga nema utjecaj

Njemački ministar odbrane Boris Pistorius poručio je u srijedu u Beogradu da je od odlučujućeg značaja istraga o Banjskoj gdje se u septembru prošle godine grupa naoružanih Srba sukobila s kosovskom policijom.

"Važno je i potrebno da Srbija nastavi istragu o dešavanjima 24. septembra i to je od odlučujućeg značaja", rekao je Pistorius na zajedničkoj konferenciji za medije s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, navodi Radio Slobodna Evropa.

U sukoba grupe naoružanih Srba s policijom na sjeveru Kosova ubijen je kosovski policajac, a potom i trojica napadača.

Pistorius je poručio i da je važno smanjenje prisutnih jedinica na granici sa Kosovom.

On je pozvao na deeskalaciju odnosa između Kosova i Srbije i na povratak dijalogu o normalizaciji odnosa, pod okriljem Evropske unije.

Komentirajući uredbu Prištine kojom se os 1. februara ukida upotreba srpskog dinara na Kosovu, njemački ministar je rekao da se to "mora organizirati tako da niko ne trpi štetu" i da moraju postojati "prelazni periodi" za to.

Njemački ministar prenio je da ga je Vučić uvjerio kako Srbija neće učiniti nešto što bi ugrozilo stabilnost u regiji.

"Polazimo od toga da Srbija neće podržati eventualne tendencije secesije u RS nego da će se zalagati za integritet i suverenitet Bosni i Hercegovini", dodao je Pistorius.

Osvrnuo se i na izbore u Srbiji održane u decembru prošle godine, kazavši kako je zadovoljan što je predsjednik Srbije rekao da je spreman uvažiti preporuke međunarodnih organizacija za poboljšanje izbornog procesa.

Vlast u Srbiji suočava se s optužbama za nepravilnosti na izborima održanim 17. decembra prošle godine, a za 8. februara najavljeno je glasanje Evropskog parlamenta o rezoluciji o izborima u Srbiji, nakon što su međunarodni i domaći promatrači ukazali na niz nepravilnosti. Vladajuća Srpska napredna stranka i državni vrh su te navode odbacili.

U svom obraćanju medijima, upitan o ruskom utjecaju Vučić je rekao da je ekonomski utjecaj Rusije u Srbiji neusporedivo manji od njemačkog.

Što se tiče političkog utjecaja, Vučić je rekao da ne može da govori o svim akterima, navodeći da možda Rusija na nekog ima, a na nekoga nema utjecaj.

Dodao je kako na premijera i predsjednik Srbije niko osim građana Srbije nema utjecaj.

"Niko mi ne može naređivati, ni iz Washingtona, ni iz Moskve, ni iz Berlina, niti iz bilo kog mjesta. Srbija sama donosi odluke ni pod čijim utjecajem", kazao je.

Predsjednik Srbije naveo je da se s njemačkim ministrom suglasio da su stabilnost i mir od presudnog značaja ne samo na zapadnom Balkanu nego i u Evropi.

"Dao sam riječ da Srbija nikoga neće iznenaditi svojim vojnim ili bilo kakvim drugim potezima već ćemo čuvati stabilnost", rekao je Vučić.

Govoreći o događanjima u Banjskoj, Vučić je rekao da Srbija provodi istragu, ali i da od Njemačke traži da, u okviru Eulexa, utječe na to da se provede istraga i o napadima na Srbe na Kosovu.

Vučić je ponovio da je BiH druga država i da Srbija "ne dovodi u pitanje njen suverenitet i teritorijalni integritet".

On je ponovio da će Srbija poštovati Dejtonski mirovni sporazum kojim je 1995. godine okončan rat u BiH.