Premijer ZDK

Pivić povodom 31. godišnjice formiranja 3. korpusa Armije RBiH: Bio je nesalomljiv bedem ciljevima agresora

31. godišnjica formiranja Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine obilježena je u Tešnju

Centralni program obilježavanja 31. godišnjice formiranja Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine održan je u Tešnju, u organizaciji Saveza ratnih vojnih invalida Zeničko-dobojskog kantona. Upriličen je defile gradskim ulicama sa ratnim zastavama jedinica Trećeg korpusa, odata počast na šehidskom spomen-obilježju te održana akademija.

Čestitke povodom godišnjice formiranja Trećeg korpusa, uputio je na akademiji premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i rekao da je Treći korpus predstavljao nesalomljiv bedem ciljevima agresora na ovim prostorima.

"Hrabrost i odanost domovini boraca Trećeg korpusa dokazane su na svim linijama odbrane i oslobodilačkim akcijama širom Bosne i Hercegovine. Od briljantnih akcija oslobađanja Vozuće i Vlašića do brutalnog razbijanja agresorske armade i oslobađanja naše Krajine. Odbranu naše domovine i naroda platili smo krvlju - životima hiljada šehida, poginulih boraca i ranjenih, kojima na ovaj dan odajemo posebnu počast i učimo najljepše dove. Bez njihove hrabrosti i najveće žrtve, koju čovjek može dati za narod i toprak, danas sigurno ne bismo živjeli u slobodi kakvu imamo", rekao je premijer ZDK.

Naglasio je da borba za domovinu BiH traje i danas, ne oružanim ali svim drugim političkim i pravnim sredstvima. Borimo se, dodao je premijer ZDK, za jedinstvenu i demokratsku državu jednakih naroda i građana i tu crtamo razliku između naše i politika podjela i diskriminacija.

"Važno je da čuvamo sjećanje na odbrambeno-oslobodilački rat i obilježavamo važne datume kao što je 1. decembar, posebno je važno da vodimo brigu o branilačkoj populaciji. Vlada Zeničko-dobojskog kantona ulagat će dalje napore da status i prava boračke populacije budu najbolji mogući. I to je jedna od najvažnijih zadaća Vlade koju predvodim, ali i vlada na svim nivoima. To je najmanje što moramo činiti za naše heroje, koji su se borili za najveće ljudske i civilizacijske vrijednosti. To je naša dužnost", rekao je premijer ZDK.

Uime Zeničko-dobojskog kantona, cvijeće na spomen-obilježju položili su premijer Pivić, predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić, ministar za boračka pitanja Adnan Sirovica i ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Jasmin Čajić.

Premijer Pivić i predsjedavajući Huskić su posjetili Općinu Tešanj, a sa općinskim načelnikom Suadom Huskićem i predsjedavajućim Općinskog vijeća Amirom Kurtićem razgovarali su o saradnji dva nivoa vlasti i zajedničkim projektima od koristi za građane Tešnja i Zeničko-dobojskog kantona, saopćila je Press služba ZDK.