misteriozni zločin

Playboyeva zečica brutalno je ubijena pre 50 godina: Pojavio se svjedok koji može da riješi slučaj

Kada je prije pet decenija policajac pronašao iskasapljeno tijelo Eve Stratford, izjavio je da nikada nije vidio ništa tako užasno. 21-godišnjakinja je pronađena sa rukama vezanim iza leđa i prerezanog grla tako jako da joj je glava skoro odsječena u njenom stanu u Lejtonu, u istočnom Londonu, 1975. godine.

Eve je radila kao konobarica u Playboy klubu u centru Londona i družila se sa poznatim ličnostima. Njeno brutalno ubistvo je zato uznemirilo učesnike londonskog noćnog života, a skoro pola vijeka kasnije i dalje je nerazjašnjeno. Zna se samo da je njen ubica bar jednom ponovo ubio. DNK ubice je povezan sa silovanjem i ubistvom 16-godišnje učenice Lyn Widon u Haunslovu, u zapadnom Londonu, šest mjeseci kasnije, a vjeruje se da je isti čovjek četiri godine kasnije ubio 29-godišnju trudnu Lindu Farow.

Neriješena ubistva ponovo se analiziraju u novom dvodjelnom dokumentarcu ITV-a "The Playboy Bunny Murder", a u kojem se prikazuju detalji istrage Colina Satona koji je istraživao ubistva kao neriješene slučajeve 2002. godine i radio na svom dokumentarcu, "Djevojke s West Enda". Prethodno je za The Sun rekao da je ostvario velik napredak u slučaju.

"Zapravo smo pronašli novog svjedoka, skoro 50 godina kasnije, koji je hodao ulicom kada je Lyn Widon ubijena. Ona se tada nije javila jer su joj roditelji rekli da to ne radi. Ali i razgovarajući sa njom preispitujući dokaze, uspjeli smo da ustanovimo veze sa potencijalnim osumnjičenim“, rekao je Saton.

Eve Stratford je sa 19 godina napustila svoj rodni grad u Voringtonu u Češiru da bi se preselila u London i postala konobarica u Playboy klubu 1973. godine. Kao jedna od zečica, bila je popularna među stalnim gostima kluba i sa ponosom je porodici slala fotografije na kojima pozira sa poznatim licima. Ali Eve je očajnički željela da postane model, a kada nije uspjela da se pojavi na stranicama Playboya, okrenula se britanskom rivalu, magazinu Mayfair.

I tako je 1975. godine proglašena za Miss marta pod imenom Eva Von Borke i pozirala je u toplesu na naslovnoj strani uz natpis "najklasičnija plavuša koju smo ikada otkrili“. Fotografisanje na devet stranica uključivalo je njenu golu naslovnu fotografiju i intervju u kojem je otkrila da voli da bude dominantna u krevetu, ali ne voli da bude bičevana ili vezana.

Sve je to naljutilo tadašnjeg šefa Playboy kluba Victora Obrieja Lawnesa III i bio bijesan što pozira njihovim rivalima, pa ju je suspendovao sa posla na tri mjeseca.

"Nije bila uznemirena, razumjela je šta je uradila i zašto je to moralo da se desi. Rekla mi je da je to uradila jer je željela da se bavi manekenstvom, a ja sam joj rekao da može da se vrati na posao kada se suspenzija završi. "Ne bi samo bila konobarica za stolom, htjela je da uradi nešto sa svojim životom", rekla je tada "mama zečica" Erin Morris, koja joj je dala posao.

Eve je kasnije dobila posao modela za popularni južnoafrički magazin i slikala se za naslovnicu kriminalističke knjige, za šta je fotografisana sa prestravljenim izrazom lica dok joj se nož približavao grlu.

Onda je 17. marta 1975. godine, samo dvije sedmice nakon što je izdanje Mayfaira sa njom na naslovnoj strani izašlo na police, imala je sastanak sa svojim agentom, a zatim se vratila u stan u Lejtonu, u istočnom Londonu, koji je dijelila sa dečkom muzičarem Tonyjem Pristom, nešto poslije 16 sati. Otprilike 20 minuta kasnije, komšija dole je čuo Eve kako razgovara sa muškarcem i u 17:15 čuo je udarac, opisan kao prevrtanje stolice, praćeno koracima na stepenicama.

Kada je Tony deset minuta kasnije stigao u stan sa svojim prijateljem, dočekao ga je jeziv prizor. Manekenka, obučena u lagani negliže, vezana je sopstvenim čarapama i silovana. Njeno lice je bilo unakaženo, a vrat joj je prerezan 12 puta u žestokom napadu.

    Policija, koja je scenu opisala kao jednu od najgorih koju je ikada vidjela, vjerovala je da su Evino snimanje naslovnice za Mayfair i intervju u kojem je rekla da je živi sama sa svojom mačkom mogli dovesti do toga da se ubica namjeri baš na nju. Njenog dečka Tonyja, urednika časopisa Mayfair Davida Brennera i stalnog posjetitelja Playboy kluba Libanonca Abdula Khawaja policija je ispitala među prvima.

    Šest mjeseci nakon Evine smrti, 3. oktobra 1975., učenica Lyn Widon vraćala se iz noćnog izlaska. Odlučila je da prečicom, niz mračnu uličicu. Tada je udarena po glavi teškim predmetom koji joj je smrskao lobanju prije nego što je silovana. Nakon što su je pronašli, odvedena je u bolnicu West Middlesex, ali nikada nije došla k svesti i umrla je nedjelju dana kasnije. Muškarac je viđen kako bježi s mjesta nesreće, ali oružje nikada nije pronađeno.

    Dva ubistva bila su povezana tek 30 godina kasnije, 2004. godine, kada je DNK dokaz dokazao da je dvije djevojke ubio isti muškarac. Također se vjeruje da je ubojica ponovno napao, samo pola milje od Evine kuće, 19. januara 1979. godine, i također brutalno usmrtio Lindu Farow, koja je bila u četvrtom mjesecu trudnoće i uz to majka dvije djevojčice.

    U intervjuu iz 2009. godine Ivin tata Albert, koji je u međuvremenu preminuo, otkrio je da se njegova supruga Lisa nikada nije oporavila od kćerkine smrti i da posjećuje njen grob svaki dan. Mučilo ju je ono što je prolazilo kroz glavu njenoj kćeri prije njene smrti i da je odustala od butika koji je vodila jer nije mogla podnijeti da vidi mlade, živahne djevojke koje su tamo kupovale. Dodao je i da je umrla od slomljenog srca 1986. godine.