Magazin

Plemenit prijedlog, ali avaj. Autoput Beograd – Zagreb žele nazvati “Đorđe Balašević”

Autocestu iz Beograda za Zagreb nazvati Đorđe Balašević. Na društvenim mrežama u Srbiji pojavila se ideja da se autocesta Beograd-Zagreb, u vrijeme SFRJ nazvana autocestom "Bratstva i jedinstva", preimenuje i bude nazvana po nedavno preminulom kantautoru, pjesniku i piscu.

Građanska inicijativa Pokret slobodnih građana (PSG) podržala je u ponedjeljak prijedlog o tom imenu autoceste. Istakli su kako je “tako važna osoba, koja je svojim porukama pomirenja gradila veze između naroda regije Zapadnog Balkana. Nesumnjivo je zaslužila da cesta koja povezuje Srbiju, Hrvatsku i BiH ponese njegovo ime”.

Balašević, jedan od najcjenjenijih glazbenika u regiji, preminuo je 19. veljače od posljedica zaraze COVID-19.

Đorđe Balašević okupljao ljude

Njegova je smrt potaknula ljude da se okupljaju diljem bivše Jugoslavije. I izvode njegove pjesme. Deseci tisuća ljudi odavali su mu počast svijećama i cvijećem. Ostavljajući mandarine i plišane zečeve… U znak sjećanja na pojedine pjesme uz koje su odrastale generacije.

Na društvenim mrežama nedavno se pojavila fotomontaža zelenog putokaza na autocesti ka Zagrebu s imenom Đorđa Balaševića. Uslijedile su pohvale i podrška. Ispostavilo da je to samo prijedlog jednog od Balaševićevih poštovalaca.

Ideju je pokrenuo Milan Janić koji je za N1 rekao da je “odlazak Balaševića posebno teško pao jednoj generaciji koja je odrastala i sazrijevala uz njega. Mi ne znamo za život bez Balaševića. On nam je mnogo toga ostavio. Osjećamo ogromnu zahvalnost. Sada se postavlja pitanje kako da mu se odužimo”.

Janić je uvjeren da će se Novi Sad dolično odužiti svom sugrađaninu. Ali je naglasio kako je “ovo pitanje malo šire” – kako će se Balaševiću zahvaliti ostali građani Srbije.

Ne postoji jasno definisana procedura

Prema pisanju beogradskih Večernjih novosti, “ne postoji čak ni jasno definirana procedura” koja bi mogla ishoditi preimenovanje autoceste. I da prijedlog s društvenih mreža “nije dovoljan”.

U Javnom poduzeću Putevi Srbije kažu kako oni nisu adresa za promjenu imena koridorima. Niti znaju kakva je procedura. Oni kao nazive prometnica koriste isključivo oznake državnih “cesta prvog i drugog reda”. Te europske oznake za autoceste.