Politika

Plenković: Hrvatska je protiv separatističkih tendencija u BiH

Plenković u hrvatskom Saboru govorio o Schmidtu

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je kako se priprema sastanak Vlade Hrvatske s Vijećem ministara Bosne i Hercegovine te kako je Hrvatska protiv bilo kakvih separatističkih tendencija u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Na početku sjednice Vlade Republike Hrvatske, premijer Andrej Plenković izjavio je kako je nedavno posjetio gradilište Pelješkog mosta, za kojeg je ustvrdio kako će biti dovršen u narednih 15 dana.

"Veliki strateški suverenistički projekt povezivanja hrvatskog teritorija konačno je pred samim krajem, što znači da ćemo ovu sezonu konačno moći za sam jug Hrvatske, Dubrovačko-neretvansku županiju, koristiti Pelješki most, pristupne ceste i na taj način cijela Hrvatska postaje jedna autodestinacija, što je dobro za turizam i gospodarstvo", rekao je hrvatski premijer.

Plenković je izvijestio kako je održao i sastanak s Bakirom Izetbegovićem o situaciji u BiH, saradnji Hrvatske s BiH te o pripremi sjednice Vlade RH s Vijećem ministara BiH, kao i o zadnjim razgovorima koji će uslijediti u vezi izmjene izbornoga zakona i osiguravanja ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda, što je ocijenio ključnim elementom za normalno funkcioniranje BiH.

"U svjetlu nedavnih događanja u Banjoj Luci, jasno sam stavio do znanja poziciju Hrvatske da smo protiv bilo kakvih separatističkih, secesionističkih tendencija u BiH te želimo s njom sarađivati kao sa susjednom, suverenom državom koja dobro funkcionira i u kojoj su Hrvati ravnopravni s dva konstitutivna naroda", zaključio je hrvatski premijer.