Vijesti

Plenković je uzalud nametao Pompeu pitanje Hrvata u BiH. On je poslao jasnu poruku

Državni sekratar SAD Mike Pompeo danas je u posjeti Hrvatskoj. U Dubrovniku se sastao sa šefom hrvatske diplomatije Gordanom Grlićem Radomanom i premijerom Andrejem Plenkovićem.

Ono što nas zanima jeste ranija najava da će jedna od tema biti BiH. I očigledno je bila, ali ne onako kako su to zamišljali predstavnici hrvatske vlasti te navijao Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

Na pressici koja je organizirana nakon sastanka s Plenkovićem to je postalo jasno.

Naime, Plenković je kazao kako je tema bila BiH, odnosno da je Hrvatskoj jedan od glavnih interesa stabilnost i položaj odnosno ravnopravnost Hrvata u BiH kao konstitutivnog naroda.

"Razgovarali smo i o međunarodnim temama. Tu bih prvenstveno stavio naglasak na jugoistočnu Evropu. Hrvatska se zalaže za punu ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH. S aspekta Hrvatske riječ je o malobrojnosti Hrvata”, rekao je Plenković.

Međutim, Pompea to očigledno nije pretjerano zanimalo. On je našu državu pomenuo u jednoj kratkoj rečenici, ali koja je vrlo znakovita.

"Razgovarali smo o načinima kako ohrabriti integracije BiH prema zapadu", kazao je Pompeo.

Dakle, iz ovoga se može zaključiti da je Pompeov, odnosno vanjskopolitički interes SAD, BiH kao punopravna članica EU i NATO-a, bez obzira na to kako će izgledati unutrašnje uređenje.

Time je Pompeo jasno dao do znanja i Plenkoviću ali i Draganu Čoviću koji je pravac u kojem će američka administracija ići kada je u pitanju naša država.