najvažniji susjed

Plenković nakon susreta sa Krišto: Hrvatska se nastavlja snažno zalagati za evropski put BiH

Hrvatski premijer Andrej Plenković, koji sudjeluje na sigurnosnoj konferenciji u Minhenu, najvažnijim je ocijenio današnji sastanak s predsjedavajućom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto.

"Zajednički smo sagledali napredak koji se dogodio na nivou BiH u protekle tri sedmice od zajedničkog posjete Ursule von der Leyen, Ruttea i mene vezano za ispunjenje nekoliko kriterija kako bi BiH dobila odluku o otvaranju pristupnih pregovora s EU na Evropskom vijeću u martu“, kazao je Plenković.

Dodao je da je donesen Zakon o sprečavanju pranja novca, slijedi donošenje Zakona o sudovima, Zakona o sprečavanju sukoba interesa, krenuo je cijeli postupak u vezi potpisivanja sporazuma s Frontexom te je donesen Nacionalni plan integracijskih aktivnosti na nivou Vijeća ministra. 

Plenković je napomenuo da su sve to uvjeti, naznačeni prije nekoliko sedmica u Sarajevu, koji čine odličan temelj za pozitivnu evaluaciju Evropske komisije, nadležnog komesara Varhelyja i Ursule predsjednice Von der Leyen.

"Takav pisani dokaz Komisije pomoći će šefovima država i vlada da se u martu donese strateška odluka za, nama najbitniju susjednu državu, Bosnu i Hercegovinu“, kazao je premijer Hrvatske, naglasivši pritom snažan poticaj i zalaganje hrvatske Vlade za evropski put BiH, saopćeno je iz Plenkovićevog ureda.