odbio susret

Plenković o Komšiću: Mislim da je dobro da se to dogodilo. Dodatno sam osvijestio problem kod Ruttea i Von Der Leyen

Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je u utorak da je nedolaskom na sastanak s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine zbog Željka Komšića dodatno osvijestio problem kod nizozemskog premijera Marka Ruttea i predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen problem pozicije Komšića koji je, kako tvrdi, izabran glasovima Bošnjaka.

Predsjednica Evropske komisije i nizozemski premijer sastali su se s članovima Predsjedništva BiH u utorak, ali u sjedištu državnog vrha nije bilo predsjednika hrvatske vlade koji se ne želi sastajati sa Komšićem.

Rekao im prije sastanka

"Ja čak mislim da je to dobro da se to dogodilo danas kad smo došli u zajedničku posjetu Sarajevu pa da sama ta činjenica se dodatno osvijesti kod naših partnera“, kazao je Plenković novinarima nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a.

Oni su (Rutte i Von der Leyen) to itekako razumjeli, dodaje Plenković.

"Ja sam im to naravno prije samog sastanka kazao, oni to poštuju. Sada je vjerovatno i njihovim saradnicima veća svijest o problemu koji postoji kad je riječ o legitimnoj zastupljenosti Hrvata u Predsjedništvu BiH“, kazao je Plenković.

Pristupni pregovori

On je ponovio da Komšić „nije legitimno izabrani član Predsjedništva“ jer je izabran glasovima Bošnjaka, a ne Hrvata koje bi trebao predstavljati.

Plenković, Von der Leyen i Rutte zajednički su posjetili BiH kako bi potaknuli političare u toj zemlji na provedbu reformi nužnih za odluku Evropskog vijeća u martu o otvaranju pristupnih pregovora s BiH.

Plenković je ocijenio da je ta posjeta bila "bogatq, sadržajna i nadasve uspješna“, prenose agencije.