Premijer Hrvatske

Plenković: Usklađivanje viznog režima BiH i Srbije sa EU jedan od ključnih uvjeta za napredak prema članstvu u EU

Usklađivanje viznog režima Srbije i BiH s viznim režimom Evropske unije smanjio bi pritisak ilegalnih migracija na Hrvatsku i to je jedan od ključnih uvjeta za napredak tih dviju zemalja prema članstvu u EU, rekao je u četvrtak hrvatski premijer Andrej Plenković.

Hrvatski premijer je u četvrtak posjetio stanicu granične policije Cetingrad i policijske službenike koji nadziru i štite državnu granicu.

Tamo je naglasio da bi jedan od 'glavnih elemenata' koji bi smanjio pritisak ilegalnih migracija na Hrvatsku bilo usklađivanje Hrvatskoj susjednih država, prvenstveno Bosne i Hercegovine i Srbije, s viznim režimom Evropske unije.

Plenković je rekao kako brojni državljani trećih zemalja 'dođu na aerodrom kao turisti, a nakon toga su ilegalni migranti koji kroz zelenu granicu, uz pomoć krijumčara, nastoje ući u druge zemlje'.

Stoga je politika usklađivanja viznog režima 'jedan od ključnih uvjeta za napredak tih zemalja prema članstvu u Evropskoj uniji', kazao je hrvatski premijer.

Naglasio je da je toga svjesna i "velika većina partnera u EU-u", kao i Evropska komisija, te da nema "nijedne prigode kad se raspravlja o zaštiti granica" da predstavnici Hrvatske ne naglase nužnost tog usklađivanja.