Region

Plenković: Zdravstveni sistem prema Čavajdi treba pokazati dodatnu obazrivost. Imamo zakon na snazi

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas u Dubrovniku da zdravstveni sistem u slučaju trudnice Mirele Čavajde koja nosi bolesno dijete treba pokazati dodatnu obazrivost te dodao da treba pričekati stav drugostepene ambasade.

"Ovaj slučaj nema nikakve veze sa zakonom i postojećim propisima", rekao je premijer novinarima upitan zašto prema preporuci Ustavnog suda nisu donijeli novi zakon o prekidu trudnoće.

Taj slučaj, dodao je, ima veze s teškom situacijom gospođe Čavajde koja se našla u u takvim okolnostima tokom trudnoće koju nikome ne bi poželjeli.

"Prije svega suosjećanje prema gospođi Čavajdi i svemu što ona prolazi. Imamo zakon na snazi i jasno regulirane situacije što se događa nakon 10. sedmice trudnoće kada postoje određeni medicinski razlozi, postoje povjerenstva i treba pričekati stav drugostupanjskog povjerenstva koje koliko sam shvatio danas zasjeda pa ćemo nakon toga svi biti upućeniji", rekao je premijer.

Na novinarsku napomenu da pacijentica nije dobila psihološku pomoć, rekao je da to znači da zdravstveni sistem mora biti susretljiv, pažljiv i obazriv kod svakog slučaja, a kod ovakvo posebno teškog slučaja treba pokazati dodatnu osjetljivost i skrb.

Siguran je da doktori koji su sada u kontaktu s Čavajdom tako postupaju.