univerzalni jezik

Ples je dobar za sve uzraste: Znate li za njegove mnogobrojne prednosti?

Postoji nebrojeno mnogo stilova plesa

Ples je dobar i za tijelo i za gard. Nije to samo zabava i rekreacija, već ima i brojne koristi za fizičko i mentalno zdravlje. Plesanje može poboljšati kondiciju, koordinaciju, fleksibilnost, istaknuo je član Hrvatskog sabora kulture i profesionalni instruktor plesa Nebojša Kovačević.

Kako je pojasnio Kovačević, terapeutski ples je namijenjen za srednjovječne generacije pa, možda i starije koji imaju neki fizički problem, bilo orijentacije u prostoru ili problem s kralježnicom ili su jednostavno prespori i nestabilni.

"Tehnički se ide sporije ali kasnije kad vidim da su se 'okuražili', za mjesec ipo dana krene se aktivnije i tehnički s plesom."

Nastava društvenih plesova namijenjena je pak za mlađu populaciju te je i izvedba plesa i tehnike brža.

Kaže kako je trebao početi s terapeutskim plesom još prije 30 godina.

"Kad sam stavljao nedavno plakat s najavom plesa naišla je jedna starija gospođa i rekla mi da sam s tim trebao početi prije 30-ak godina. Pitam je zašto, a ona kaže, 'pa svi smo ti u rasulu bili nakon rata'", prepričava Kovačević, te dodaje kako prema nama nije blaža bila ni korona te se, veli, nada da nije još zakasnio.

Ples je univerzalni jezik koji se izražava, kaže, tijelom i pokretima uz muziku.

"Postoji nebrojeno mnogo stilova plesa, od tradicionalnih folklornih plesova do savremenih plesnih disciplina. Neki od najpoznatijih plesnih stilova uključuju balet, hip-hop, jazz, latino plesove poput salse i bachate, standardne i latinsko-američke društvene plesove poput valcera, tanga i foxtrota, kao i mnoge druge.

Do 1969. godine u dosta plesova, naročito klasičnih imali smo petne okrete ali 70-ih je to izbačeno pa su plesači dobili slobodu izražavanja jer prije nisi smio novo nešto radit ili smislit kakav pokret", kaže Kovačević te dodaje kako je sukladno vremenu i zahtjevima novih generacija osnovao novi ples i nazvao ga 'tango noeva'.

Također ističe kako mu dosta kandidata dođe radi druženja, ili da jednostavno upoznaju nekog jer, kako kaže, osim svadbi takvog tipa plesnjaka mi nemamo.

"Nažalost, kad momci iz benda zasviraju neki ples, primjerice valcer, na binu izađe jedan ili dva stara para koji znaju plesat, a ostali sjede. Tako sve dok oni opet ne zasviraju narodnu muzika ili kolo, kada svi skoče na noge i u jednom ritmu s rukama 'uvis'", priča ovaj instruktor vidno razočaran tom današnjom kulturom.

Stoga on svim zaintersiranima poručuje da ponesu dobru volju i udobne cipele s petom i pridruže mu se na plesu.

Inače, u Mostaru je počeo tečaj plesa kojeg vodi Kovačević i održava se u dvije grupe utorkom i četvrtkom i to: specijalni program terapeutskog plesa od 19.30 do 20.30 sati te kao nastava društvenih plesova od 20.30 do 22.00 sata.