Politika

Pobuna u SNSD-u sve jača, Dodik sve usamljeniji u političkom mahnitanju. Neki su se čak požalili Bakiru Izetbegoviću!?

Milorad Dodik postaje sve usamljeniji u svom samoubilačkom političkom putu.

Prema informacijama Raport iz vrha SNSD-a, stanje u ovoj stranci je pred pucanjem, a samo je pitanje dana kada će sukob visokopozicioniranih članova stranke eskalirati.

Kako nam je rečeno, glavni akteri sukoba su, pored samog Dodika, Željka Cvijanović (predsjednica RS), Dragan Lukač (ministar unutrašnjih poslova RS) te Zoran Tegeltija (predsjedavajući Vijeća ministara BiH).

O čemu se radi?

Naime, sukobi u SNSD-u tinjaju još od lokalnih izbora gdje je ova stranka uprkos brojčanoj pobjedi izgubila ključne gradove, među kojima je i Banja Luka.

No, jasno je da se u svakoj stranci dešavaju unutrašnja trvljenja nakon izbornog kraha, pa se tako trzavicama nije davalo na značaju.

Ipak, problemi su se nastavili gomilati.

Prvo se krenula raspadati jedna od najdugovječnijih koalicija SNSD-DNS. Predsjednik DNS-a Nenad Nešić pobjegao je nakon neobjašnjivog udara Dodika, što ni mnogim članovima SNSD-a nije bilo jasno.

No, Dodik je nastavio sa svojim političkim mahnitanjen s čim se nisu slogali njegovi nekada najbliži saradnici.

Tako se, prenose nam SNSD-ovci, s Dodikom politikom blokada i svađe sa međunarodnom zajednocom ne slažu Željka Cvijanović, ali ni Zoran Tegeltija.

Dodik je od ranije u sukobu s Cvijanović, no sad mu je stigao novi i sa Tegeltijom. Predsjedavajući Vijeća ministara, kažu nam, ne slaže se sa blokadom državnih institucija. Tegeltija je na ovu poziciju stigao kao čovjek koji ima ogromno iskustvo u realnom sektoru i kao neko ko sve rješava dijalog. Sad ne želi ostati upamćen kao čovjek čiji je mandat prošao u blokadama. Navodno je o tome i govorio pred drugim SNSD-ovcima te i samom Dodiku.

Uz njih dvoje, ide i Lukač, koji navodno zastupa radikalniji pristup preuzimanja stranke od Dodika.

Zanimljiva je i informacija da sa Dodikovom politikom ne slaže ni Nebojša Radmanović, koji je član Kolegija Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Navodno se Radmanović na Dodikovu politiku požalio i Bakiru Izetbegoviću, predsjedniku SDA. Radmanović je Izetbegoviću, kako nam prenose, kazao da Dodik i Srbe i SNSD vodi u potpunu izolaciju.

Podjele su, kako nam je rečeno, posebno postale izražene nakon što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić primio Christiana Schmidta, visokog predstavnika u BiH kojeg Dodik ne priznaje.

Upravo su tu SNSD-ovci vidjeli da Dodik gubi čak, barem zvaničnu podršku Srbije.

U tom kontekstu zanimljiva je i izjava koju je Vučić dao u intervjuu za Raport. Upitan o sastanku sa Schmidtom i reakcijom Dodika, on je rekao ovo:

“Ja veoma poštujem stav Milorada Dodika i poštujem Milorada Dodika i poštujem sve druge, ali kao predstavnik Srbije vodim politiku za koju mislim da je interesu Republike Srbije i takvu politiku ću nastaviti da vodim”.

Zanimljivo je da je sam Schmidt priznao da su ga pojedinci iz RS zvali na sastanke. Upravo bi ti pojedinci mogli biti ljudi iz SNSD-a koji se nimalo ne slažu sa Dodikovom politikom samoizolacije koja stvara ogromne probleme ne samo njemu, nego i cijelom SNSD-u, ali i RS-u.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare