ISW analizira

Počela je borba klanova u Kremlju: Pobuna srpskih dobrovoljaca samo je početak haosa

Ruski predsjednik Vladimir Putin možda će se morati boriti s tinjajućim "klanovskim ratom" u Kremlju dok se priprema za predsjedničke izbore u martu i vodi rat u Ukrajini.

Institut za proučavanje rata (ISW) primijetio je da napetosti među Putinovim "silovicima" sve više izbijaju u javnost.

"Takve frakcijske svađe imaju značajne, ali ne i negativne učinke na bojnom polju", objavio je ISW. "Oni mogu oštetiti koheziju između ruskih snaga i demoralizirati rusko osoblje, ali je malo vjerovatno da će dovesti do masovnog sukoba unutar ruskih redova ili šireg društva", navodi se u analizi.

Nedavne napetosti između ruskog vojnog zapovjedništva i srpske formacije plaćenika, tokom kojih je srpski plaćenik Dejan Berić tvrdio da su njegovi sunarodnjaci bili zlostavljani od ruskih komandanata, dokaz su početka "rata klanova" unutar Rusije.

"Umjesto predizbornog primirja, izbio je klanovski rat", piše ruski Telegram kanal Visionary Channel, koji ISW opisuje kao "ruski politički insajderski izvor koji rutinski raspravlja o specifičnim detaljima promjena ruskog političkog i vojnog zapovjedništva". Berićeve javne pritužbe, objavio je Visionary Channel, vjerovatno su dio šireg napada ruskog ministarstva odbrane protiv nezavisnih proratnih blogera, ruskih moćnih zračnodesantnih formacija VDV-a i njihovih pokrovitelja unutar establišmenta u Kremlju.

"Izvor tvrdi da je Berićev apel bio dio osvetničkog napada koji je izveden u ime frakcija sekretara ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaja Patruševa i ministra obrane Sergeja Šojgua unutar Kremlja protiv frakcije Igora Sečina - Putinova de facto zamjenika i izvršnog direktora ruske državne naftne kompanije Rosneft", napisao je ISW.

Telegram kanal tvrdi da bi Berićeve radnje mogle imati namjeru potkopati guvernera Tulske oblasti Alekseja Djumina, člana Sečinove frakcije, koji služi kao pokrovitelj nekoliko VDV formacija, kao i komandante VDV-a - general-bojnika Vladimira Seliverstova i general-pukovnika Mihaila Teplinskog.

"Djumin, Teplinski i Seliverstov ranije su bili uključeni u sukobe s ruskim MOD-om i povezivali su se s Wagnerovom grupom i opozicijom Šojguu", istaknuo je ISW. Sečinova mreža, u međuvremenu, potkopava Patruševa napadajući njegovog sina Dmitrija Patruševa, koji je ruski ministar poljoprivrede, zbog nedavne nestašice jaja u zemlji, tvrdi ruski Telegram kanal.

"Izvor je implicirao da frakcije pokušavaju diskreditirati jedna drugu pred Putinom kako bi osigurale nove pozicije u Kremlju nakon predsjedničkih izbora", piše ISW. "Unutarnja borba i frakcijska dinamika unutar Kremlja nisu nove pojave i ne ukazuju na skori kolaps Putinova režima, osobito zato što su vertikale moći temelj Putinova režima", napisao je ISW.

"Malo je vjerovatno da će Putin promijeniti ovaj sustav i eliminirati ove vertikale moći jer one služe kao temelj njegove vladavine", zaključio je ISW u analizi.