Svijet

Počela kontraofanziva Ukrajine? Rusija tvrdi da je odbila veliki ukrajinski napad u Donjecku

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je rano jutros da su ruske  snage osujetile veliki ukrajinski napad u istočnoj provinciji Donjeck, iako je nejasno da li je to bio početak ukrajinske kontraofanzive.

Ministarstvo je, u rijetkom ranojutarnjem video snimku, saopćilo da su ruske snage odbile ukrajinski napad "velikih razmjera" u nedjelju na pet tačaka u južnom Donjecku, jednom od četiri ukrajinska regiona koje je Rusija nezakonito anektirala prošle jeseni.

"Cilj neprijatelja je bio da probije našu odbranu na, po njegovom mišljenju, najranjivijem sektoru fronta", rekao je portparol ministarstva Igor Konašenkov.

"Neprijatelj nije ispunio svoje zadatke. Nije imao uspjeha", dodao je.

Konašenkov je rekao da je poginulo 250 ukrajinskih vojnika, uništeno 16 ukrajinskih tenkova, tri borbena vozila pješadije i 21 borbeno oklopno vozilo.

Ukrajina nije komentarisala događaje, a ona često čeka do završetka svojih vojnih operacija da potvrdi svoje akcije, namećući u međuvremenu zamračenje vijesti. Nije jasno zašto je rusko ministarstvo odbrane čekalo ponedjeljak ujutro da objavi napad, za koji je rečeno da je počeo u nedjelju ujutro, prenosi AP.