panel diskusija

Pod lupom: Svi akteri izbornog procesa imaju svoju ulogu u sprečavanju izbornih nepravilnosti

Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" organizirala je u Zenici panel diskusiju "Zaštita biračkog prava u BiH", s fokusom na ulogu tužilaštava i policijskih agencija u izbornom procesu, te ulogu organizacija civilnog društva i medija u otkrivanju izbornih nepravilnosti.

Jedna od fokusnih tačaka panel diskusije bila je važnost proaktivnog pristupa tužilaštava i policijskih agencija u BiH u zaštiti izbornog procesa i procesuiranju izbornih nepravilnosti. O ulozi koju imaju sva tužilaštava i policijske agencije govorili su: Olivera Rauković, v.d. glavni okružni javni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Doboju; Zekerija Mujkanović, glavni tužilac Tužilaštva Brčko distrikta BiH i Saša Lazić, zamjenik šefa Jedinice kriminalističke policije Policije Brčko distrikta BiH.

Glavni tužilac Tužilaštva Brčko distrikta BiH Zekerija Mujkanović je kazao da, ukoliko dođe do nepravilnosti koje su krivično-pravne prirode, tada je ključna dobra saradnja svih onih koji učestvuju u otkrivanju, gonjenju i presuđenju počinilaca ovih krivičnih djela.

"Odlučnost, sposobnost, blagovremeno prikupljanje informacija kroz krim obavještajni i operativni rad, dobra saradnja sa tužilaštvima, odlučan pristup tužilaštva da procesuira takve stvari, odluke suda koje će biti brzo donesene će biti najbolji odgovori i poslat će najbolje poruke društvu kada je riječ o izbornim prevarama i njihovom sankcionisanju", izjavio je Mujkanović.

Iz Koalicije „Pod lupom“ su istaknuli da je neophodno dodatni fokus staviti na sankcije za kršenje izbornih pravila koje će imati snažan efekat odvraćanja od činjenja krivičnih djela - navodi se u saopćenju ove Koalicije.

Predsjednik Strateškog odbora Koalicije „Pod lupom“ Vehid Šehić je naveo da adekvatne visine sankcija mogu uticati, ne samo na kažnjavanje onih koji krše Izborni zakon i provedbne akte nego i preventivno i na druge učesnike u izbornom procesu, počev od izborne administracije, odnosno na one nesavjesne i neodgovorne članove biračkih odbora kao i na one građane birače koji ne bi trebali dozvoliti da neki politički subjekti kupuju njihovu naklonost.

"Ovome bih dodao da bi Izmjenama izbornog zakona trebalo predvidjeti i sankcije za one političke subjekte za koje se dokaže, van svake razumne sumnje, da su učestvovali u kršenju Izbornog zakona, izbornim prevarama, zabranom učešća na sljedećim izborima, ali istovremeno i najodgovornijim ljudima u tom političkom subjektu", izjavio je Šehić.

Na panel diskusiji fokus je stavljen i na odgovornost medija i organizacija civilnog društva u izbornom procesu. O ulozi organizacija civilnog društva i medija u otkrivanju izbornih nepravilnosti govorili su: Leila Bičakčić, direktorica Centra za istraživačko novinarstvo (CIN); Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora Koalicija ''Pod lupom'' i Srđan Traljić, menadžer za odnose s javnošću Transparency International u BiH (TI BiH).

Direktorica Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) Leila Bičakčić kazala je da civilno društvo generalno, uključujući organizacije civilnog društva, medije i sve ostale zainteresovane kritičke glasove imaju esencijalnu ulogu u praćenju i obavještavanju javnosti o svim nepravilnostima.

"Puno je lakše i organizacijama civilnog društva, s obzirom na njihove kontakte sa građanima, da dođu do tih informacija i lakše mogu uspostaviti most između građana i institucija, odnosno da prijavljuju sve nepravilnosti. Jedino se tako može ispraviti ono čemu svjedočimo", navela je Bičakčić.

Iz Koalicije „Pod lupom“ su istaknuli da je za sprečavanje izbornih nepravilnosti neophodna snažna saradnja svih aktera izbornog procesa i tužilaštava, i policijskih agencija, te organizacija civilnog društva i medija. Samo na taj način se može uspostaviti izborni proces u kojem svaki građanin može slobodno i bez straha koristiti svoja osnovna demokratska prava i imati zaštićenu izbornu volju.

Iz Koalicije za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" naglašavaju da nastavljaju sa intenzivnim zagovaranjem zaštite izborne volje građana i unapređenja izbornog procesa, te da će predvoditi sve inicijative koje imaju slobodne i poštene izbore u BiH kao krajnji cilj - saopćeno je iz te Koalicije.