izazvao haos

Podržao kinesku invaziju? Vučić ‘odgovorom u deset sekundi’ digao Zapad na noge: Uradite to kad i kako hoćete. Srbija vas podržava

Jedan intervju srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića izazvao je buru u međunarodnoj zajednici. Vučić je, naime, za Informativni kanal državne Kineske globalne televizijske mreže rekao da ‘je Tajvan Kina te da će Kina uvijek imati podršku Srbije‘, prenosi Nova.rs.

"Tajvan je Kina, a na vama je šta, kada, kako ćete to učiniti, tačka. Sami donosite odluke. I uvijek ćete dobiti podršku iz Srbije", rekao je Vučić, a prije toga je novinaru rekao da mu ne treba više od 10 sekundi da svoj stav o tom pitanju obrazloži.

Najavio je i dolazak kineskog predsjednika Xi Jinpinga u Beograd, nazvavši ga 'velikim srpskim prijateljem'.

"I želim sada pred svima i javno reći da sam dobio potvrdu da će ove godine našu zemlju, dakle u godini drvenog zmaja, posjetiti naš iskreni prijatelj i veliki lider, ne samo Narodne Republike Kine, već rekao bih jedan od najznačajnijih svjetskih lidera, naš iskreni prijatelj kojeg želimo dočekati u najboljoj atmosferi i na najljepši mogući način, rekao je Vučić, prenosi Nova.rs.

Kina u posljednje vrijeme sve češće šalje poruke o tome da će se Peking i Tajvan ujediniti, zbog čega su mnogi analitičari počeli izjave kineskog predsjednika uspoređivati s onima Vladimira Putina. Jedan polaže pravo na Tajvan, a drugi na Ukrajinu.

Bivši glasnogovornik predsjednika Tajvana Kolas Yotaka kaže da su Putinova i Xijeva retorika zastrašujuće.

"Glupost ili ne, Putinova brutalna invazija na Ukrajinu sada je ušla u treću godinu, koštajući desetine hiljada života i stotine milijardi dolara", i sve više, rekao je Yotaka za CNN.

"Ono što vidimo je da Kina i Rusija postaju sve bliže i bliže. Dakle, naravno, ako predsjednik Putin pobijedi u Ukrajini, to nije izazov samo za Ukrajince, to šalje poruku ne samo Putinu, već i Xiju da kada koriste vojnu silu, dobiju ono što žele. Ono što se danas događa u Ukrajini može se dogoditi sutra na Tajvanu", dodaje Yotaka.

Kineska je Komunistička partija obećala da će Tajvan zauzeti, ako bude potrebno, i silom. Kina ne uspoređuje Tajvan i Ukrajinu i ističe da samo nekoliko zemalja priznaje suverenitet otoka. Ipak, Peking nije osudio rusku invaziju na Ukrajinu te je nastavila jačati svoje ekonomske, strateške i diplomatske veze s Rusijom. Mnogi stoga strahuju da će i Xi, baš kao Putin, svoje riječi provesti u djelo.