Vijesti

Podžić i Ollongren: Nedvosmislena podrška Nizozemske evropskom i NATO putu BiH

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić i ministrica odbrane Nizozemske Kajse Ollongren razgovarali su danas o bilateralnim odnosima BiH i Nizozemske, te o evropskim integracijama BiH i saradnji sa NATO-om. 

Podžić ističe da je današnji susret iskorišten da s ministricom Ollongren detaljnije razgovara o zaključcima NATO samitu u Madridu koji su vezani za BiH.

- Naši razgovori će se svakako nastaviti, jer Nizozemska je jedna od zemalja koja BiH daje jasnu i nedvosmislenu podršku na njenom evropskom i NATO putu - izjavio je Podžić nakon sastanka.  

Ministrica Ollongren ističe da je razgovarano o bilateralnoj saradnji između BiH i Nizozemske, ali i saradnji BiH sa Evropskom unijom i NATO-om.

- BiH je naša partnerska zemlja i važno je da, imajući u vidu rat u Ukrajini, ostanemo u bliskom kontaktu kako bismo održali stabilnost u regiji - kazala je.

Dodala je da Nizozemska razmatra na koji način može doprinijeti misiji EUFOR-a u BiH. 

Delegacija Nizozemske, predvođena ministricom odbrane te zemlje, nakon susreta u Sarajevu uputit će se ka Srebrenici, gdje će odati počast žrtvama genocida.