Vijesti

Podžić odbio dati saglasnost: Čović pozvao ruski tim da “dekontaminira Mostar”

Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine notom se obratila Ambasada Ruske Federacije u BiH, a na zahtjev Dragana Čovića, kojom se traži dozvola ulaska na teritoriju BiH za “24 člana medicinskog tima i pet specijaliziranih vojnih BAH vozila za dekontaminaciju i dezinfekciju”.

Prema dokumentu koji je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković uputila ministru odbrane BiH Sifetu Podžiću, ulazak ruskog tima je zahtijevao predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH i lider HDZ-a Dragan Čović kako bi “pružili pomoć Mostaru”.

Turković je zahtjev Ambasade Rusije u BiH proslijedila Podžiću koji je naveo da Ministarstvo odbrane nije nadležno dati dozvolu za ulazak oružanih snaga druge države na teritoriju BiH.

Kako je Podžić naveo, ovom ministarstvu nije poznato da je eventualno Predsjedništvo Bosne i Hercegovine donijelo Odluku kojom bi se odobrio ulazak vojno-medicinskih timova Ruske Federacije na teritoriju Bosne i Hercegovine, kao ni o zadacima na kojima bi eventualno bili angažirani.

“Također, Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH nisu ni na koji način bile uključene u dogovaranje bilo kakvog bilateralnog aranžmana koji bi podrazumijevao boravak i angažiranje pripadnika Oružanih snaga Ruske Fedracije na teritoriji BiH”, stoji u odgovoru Podžića.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare