doping skandal

Pogba se oglasio nakon što je saznao šok-vijest: Slomljen sam, sve što sam napravio oduzeto mi je…

Veznjak Juventusa i reprezentacije Francuske Paul Pogba (30) će se žaliti Arbitražnom sudu za sport na četverogodišnju suspenziju koja mu je zbog dopinga izrečena u četvrtak

Sky Sport Italija i LA Repubblica izvijestili su u četvrtak da je odobren zahtjev sportskog tužitelja za četverogodišnju zabranu Pogbi koji je u augustu prošle godine bio pozitivan na doping.

"Danas sam obaviješten o odluci Italijanskog nacionalnog suda za borbu protiv dopinga (NADO Italia) i vjerujem da je presuda pogrešna", rekao je Paul Pogba (30) u izjavi.

"Tužan sam, šokiran i slomljen jer mi je sve što sam izgradio u mojoj profesionalnoj igračkoj karijeri oduzeto. Kao posljedica najavljene odluke, žalit ću se pred sudom arbitraže za sport", dodao je.

"Kad budem oslobođen zakonskih ograničenja, cijela priča će postati jasna, ali nikada nisam svjesno ili namjerno uzimao bilo kakve suplemente koji bi kršili antidopinške propise", istaknuo je Pogba koji je za francusku reprezentaciju odigrao 91 utakmicu i zabio 11 golova.

Pogbu je u septembru privremeno suspendirao Italijanski nacionalni sud za borbu protiv dopinga jer je bio pozitivan na zabranjenu tvar testosteron.

Naime, test obavljen nakon Juventusove pobjede 20. augusta protiv Udinesea 3-0 na otvaranju sezone u Serie A, otkrio je kod Pogbe testosteron, hormon koji povećava izdržljivost sportaša. Pogba je je tada bio zamjena i nije ulazio u igru na toj utakmici. Pozitivan je bio i drugi uzorak u oktobru.

Tridesetogodišnji Pogba, koji je negirao uzimanje dopinga, ima ugovor s Juventusom do juna 2026. godine.