Utakmica puna skandala

Pogledajte kako je golman Kosova odgovorio na povike “Kosovo je Srbija”

Veliki incidenti obilježili su utakmicu Rumunije i Kosova koja se u Bukureštu igrala u kvalifikacijama za Euro. Domaćini su pobijedili 2:0, ali tek nakon što je utakmica nastavljena poslije prekida od 45 minuta. Do njega je došlo jer su igrači Kosova demonstrativno napustili teren ogorčeni vrijeđanjem i omalovažavanjem rumunskih navijača.

Oni su iza južnog gola, na tribini ultrasa, izvjesili transparent "Kosovo je Srbija", a prilikom intoniranja himne gostiju vikali su: "Srbija, Srbija!" Zatim su od početka utakmice stalno vikali: "Kosovo je Srbija!" To je u 22. minuti dojadilo igračima Kosova pa su se pokupili s terena ironično pljeskajući rumunskim navijačima.

Na to je službeni spiker vikao preko razglasa: "Molim vas, prestanite skandirati ime našeg komšije! (Srbije, op.a.) UEFA ne tolerira revizionizam! Ovo je posljednje upozorenje!" To je ponovio više puta, ali rumunski ultrasi nisu ga slušali. Onda je pokušao ovako: "Molim vas, prestanite skandirati ime našeg komšije! Ulažemo velike napore kako bi se utakmica nastavila. Ako nastavite to skandirati, bit će definitivno prekinuta!"

Utakmica je nastavljena nakon prekida od 45 minuta, ali s novim incidentom. Igrači Rumunije i Kosova sukobili su se odmah ispred domaćih ultrasa. Naravno, oni su odmah nastavili sa skandiranjem "Kosovo je Srbija". Spiker je odgovorio: "Ne nasjedajte na provokacije! Ne pjevajte što ste pjevali maloprije!"

Nakon što je meč konačno završen, rumunski specijalci okružili su ultrase koji su transparentom i navijanjem poručili da je Kosovo dio Srbije te ih identificirali.

Samir Ujkani, golman Kosova koji je do prije devet godina branio za Albaniju, izlazeći s terena je odgovorio rumunskim navijačima na uvrede i provokacije. Prolazeći ispod tribine domaćih ultrasa cinično se smijao gledajući ih i pri tome se hvatao za penis.