nije mu dobro

Pogledajte moćan govor u Ujedinjenim narodima kojim je predsjednica Kosova razmontirala Vučića

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani suočila je srbijanskog kolegu Aleksandra Vučića sa zločinima Srbije tokom rata na Kosovu.

Srpsko nasilje, zločini i masakri bili su među temama koje je Osmani spominjala na sjednici Vijeća sigurnosti u Ujedinjenim narodima.

Uz predsjednicu Osmani na sjednici u Vijeću sigurnosti bili su Vasfije Krasniqi-Goodman i Shyhrete Tahiri, žrtve seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu, te Fahrije Hoti i Elhame Muqolli.

Osmani je tokom svog govora optužila Vučića da ponovo nije održao riječ koju je dao međunarodnim partnerima, dodajući da se Srbija se još jednom nezakonito umiješala u proces druge zemlje.

Ona je u Ujedinjenim narodima pozvala Vučića da uputi izvinjene žrtvama režima bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića, a spomrenula je i genocid u Srebrenici.

"“Žrtve tog režima su tu, zastanite na trenutak i izvinite se ako imate imalo ljudskosti u sebi.

Umjesto širenja propagande, Vučić nam je danas trebao odgovoriti žali li zato što pripada režimu koji je uzrokovao više od 150 hiljada smrti civila i žali li za ičim iz svoje karijere devedesetih", rekla je Osmani u UN-u.