sutra ukop

Pogledajte nevjerovatne scene iz Teherana: Desetine hiljada ljudi na ispraćaju predsjednika Raisija

Foto: AA

Ogromna gomila Iranaca preplavila je ulice glavnog grada Teherana gdje je danas klanjana dženaza iranskom predsjedniko Ebrahimu Raisiju, šefu iranske diplomatije Hosseinu Amir-Abdollahianu i drugim zvaničnicima poginulim u nedjelju u padu helikoptera.

Dženazu-namaz u krugu Univerziteta u Teheranu predvodio je vrhovni vjerski poglavar Irana ajatolah Ali Khamenei.

Namazu je prisustvovao ograničen broj ljudi, a ispred kampusa su se okupile desetine hiljade Iranaca. Hiljade hiljada Iranaca prisustvovale posljednjem ispraćaju i komemoraciji predsjedniku Raisiju na Azadi trgu.

Raisijevo tijelo će biti prebačeno u njegov rodni grad Meshad gdje će sutra biti ukopan u hramu "Imama Reze". Abdollahian će biti ukopan u Teheranu.

Dok su se desetine hiljada Iranaca okupili u Teheranu kako bi ožalostili predsjednika, reakcije među iranskim iseljenicima, od kojih su mnogi kritični prema njemu i vladi, različite su.

Mnogi članovi iranske dijaspore, uključujući one koji su pobjegli nakon iranske Islamske revolucije 1979., smatraju Raisija ultrakonzervativnom osobom odgovornom za provođenje represivnih zakona i gušenje protesta.

Oni također ukazuju na Raisijevu navodnu ulogu u masovnim pogubljenjima političkih zatvorenika na kraju dugog rata Irana s Irakom 1980-ih, zbog čega je dobio američke sankcije.

Helikopter u kojem su bili iranski predsjednik Raisi te ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian, guverner Istočnog Azerbejdžana Malik Rehmati i imam iz Tabriza Ayatollah Al-Hashem, u nedjelju se srušio dok se vraćao s ceremonije otvaranja brane na granici s Azerbejdžanom. Kasnije je potvrđeno da u nesreći nije bilo preživjelih.

Mohammad Mokhber, prvi potpredsjednik Irana, imenovan je za vršioca dužnosti predsjednika u ponedjeljak nakon Raisijeve smrti.