šokantno

Pogledajte šta se dogodi s noktima na rukama astronauta nakon šetnje svemirom: Fenomen je strašan

Iako svemirska šetnja zvuči fascinantno, za ljudski organizam to može predstavljati pravu dramu. Različiti fiziološki problemi, poput gubitka gustoće kostiju i mišića, problema s vidom, te čak mogućih problema s potrebom za mokrenjem ili erekcijom, muče astronautima tokom boravka u svemiru. Međutim, jedan posebno neugodan problem koji mnogi astronauti doživljavaju nakon svemirske šetnje je - gubitak noktiju.

Ovaj bizaran fenomen, znan i kao oniholiza, ima veze s pritiskom unutar svemirskih odijela. Kad astronauti izvode svemirske šetnje, rukavice njihovih odijela moraju biti pod pritiskom kako bi ih zaštitile. Međutim, ovo može stvarati probleme, posebice ozljede na rukama, prenosi Science Alert.

Stručnjaci, predvođeni epidemiologinjom Jacqueline Charvat iz Wyle Laboratories, proučavali su ovaj fenomen, ističući da ozljede ruku nisu ovisile o modelu rukavica niti misiji. Tokom dugotrajnih svemirskih šetnji, koje mogu trajati gotovo devet sati, rukavice ograničavaju pokretljivost zglobova ruku, uzrokujući pritisak na prste. To dovodi do smanjenog protoka krvi, oštećenja tkiva i, na kraju, do gubitka noktiju.

Studija inženjera Christophera Reida, bivšeg zaposlenika Lockheed Martina sada zaposlenog u Boeingu, istražila je povrede noktiju kod 22 astronauta tokom treninga i svemirskih šetnji. Njihovo istraživanje otkrilo je da dizajn rukavica igra značajnu ulogu u riziku od gubitka noktiju. Jedna vrsta rukavica povezana je s 8,5 puta većim rizikom od ovakvih povreda. Većina povreda dogodila se na srednjem prstu, a veličina rukavica i duljina srednjeg prsta također su igrali ulogu. Zanimljivo, rizik od oniholize bio je veći kod žena nego kod muškaraca.

Iako su rukavice prilagođene svakom astronautu, ovi rezultati ukazuju na to da loša prilagodba može biti ključni faktor u ovim povredama. S obzirom na nove svemirske odore koje dolaze u sklopu programa Artemis, može se nadati da će se pronaći rješenje ovog neugodnog problema. Sada je na redu samo pitanje kako riješiti problem ako trebate kihniti ili ispuhati zrak. Astronauti su zaista posvećeni svom poslu.