Dan D?

Pojačava se pritisak uoči današnjeg sastanka lidera, SNSD i HDZ ruše sve da stisnu Trojku. Na kocki su 2 milijarde maraka

Ono što je počelo kao idilična veza odnosno partnerstvo prijeti da završi u ćorsokaku, a pitanje je ko se iz njega na kraju neće moći izvući - Trojka ili Dragan Čović i Milorad Dodik.

Vladajuća petorka će se danas sastati u Mostaru i to je možda posljednji pokušaj da lideri postignu dogovor oko nekoliko zakona koji su ostali neusvojeni zbog političke trgovine. Prije svega HDZ-a i SNSD-a.

Ključni zakoni koji trebaju biti usvojeni su onaj o sukobu interesa, zakon o sudovima ali i tehničke izmjene Izbornog zakona BiH.

Onaj o sukobu interesa faktički je usaglašen, ali je žrtva druga dva u kojima svoje želje imaju SNSD odnosno HDZ.

Dodik želi da se apelaciono odjeljenje Suda BiH nalazi u Banjoj Luci (a sve preporuke kažu da ono treba biti u Sarajevu ili Istočnom Sarajevu), a Čović kroz tehničke izmjene želi provući i izmjene koje se tiču izbora člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Ono što je postalo problem i za HDZ i za SNSD jeste što su vjerovali da će sa strankama Trojke to lakše dogovoriti. Međutim, Trojka ne popušta i tu dolazi do problema.

Tako je Dodik već krenuo s narativom da je Trojka kriva ako propadne evropski put i da Trojka vara partnere iz straha od međunarodne zajednice.

U tom smislu je bilo očekivano jučerašnje ponašanje SNSD-ovih ministara u Vijeću ministara koji su obarali i tačke koje su čak i sami oni predlagali. Radi se ustvari o pokušaju stvaranja pritiska na stranke Trojke da popuste ili im takav scenario prijeti da bude svakodnevnica

S druge strane, Čovićevi pijuni su počeli obesmišljavati i tehničke izmjene navodnom pričom o korupciji!?

Ono što je problematično za Trojku jeste što je ona sve karte stavila na evropski put. Ukoliko to propadne zbog blokade SNSD-a i HDZ-a, iako su oni jedini krivci za to, Trojka će ostati kao gubitnik.

Iako su gubitnici svi, HDZ i SNSD sebi mogu priuštiti takav politički salto mortale, koji će značiti ne samo blokadu evropskog puta nego i to da će BiH ostati bez 2 milijarde KM iz Paketa pomoći kojeg je pripremila Evropska komisija.