Vijesti

Pokrenuta inicijativa za smjenu SNSD-ovog načelnika u Višegradu. Optužuju ga da je zapošljavao SDA-ovce

Jedanaest odbornika u Skupštini Opštine Višegrad pokrenulo je inicijativu za smjenu SNSD-ovog načelnika Mladena Đurđevića, navodi se u Inicijativi koju je potpisao predsjednik Skupštine Opštine Višegrad Muamer Sofović.

Kako je navedeno u obrazloženju, postupak smjene pokrenut je zbog nepridržavanja i neosiguravanja primjene odredbi Zakona lokalnoj samoupravi, Zakona o budžetskom sistemu RS, Zakona o službenicima i namještenicima u jedinicama lokalne samouprave RS, Statuta opštine Višegrad i Poslovniku o radu Skupštine opštine Višegrad.

"Mi dolje potpisani odbornici smatramo da postoje činjenice koje neoborivo dokazuju da načelnik Đurđević u dosadašnjem trajanju mandata ne obavlja svoju dužnost u skladu sa zakonskim propisima i statutom Opštine Višegrad. Načelnik je više od godinu vršio opstrukcije i blokadu rada Skupštine, ne izvršavajući svoje zakonske obaveze.

Osnovni razlog za njegovo ponašanje je činjenica da nije uspio osigurati skupštinsku većinu. U njegovom ponašanju podršku mu je pružili grupa odbornika. Da je cilj ovakvog njegovog ponašanja obezbjeđenje skupštinske većine, dokaz je i pokušaj sazivanja konstitutivne sjednice u maju 2021., koja nije održana zbog nedostatka kvoruma, odnosno načelnik nije uspio osigurati skupštinsku većinu", između ostalog navodi se u obrazloženju.

Dodaje se da je načelnik političkim argumentima, kod Vlade RS uspio osigurati da se pokrenu upravni sporovi povodom odluka sa konstitutivne sjednice.

"Sve ovo govori da je cilj Đurđevića bila opstrukcija rada i dobijanje na vremenu kako bi pronašao nekoga od odbornika da napusti ranije formiranu većinu. Njegovi potezi su usmjereni na pridobijanje odbornika, javna je tajna u gradu da je odborniku SDA osigurano radno mjesto, jer da je ostao na starom radnom mjestu ne bi mogao biti odbornik, neki od odbornika su dobili unapređenja u svojim preduzećima.

Inicijativu podnijelo 11 odbornika

Načelnikje upozoravan na svoje ponašanje, tako da je na sjednici održanoj 30.12.2021. javnost Višegrada upoznata da načelnik ne izvršava svoje zakonske obaveze, Skupština opštine je usvojila zaključak u kojem je još jednom pozvan da prihvati formiranu skupštinsku većinu. Međutim, svjestan činjenice da nema podršku u skupštini, nastavio je sa starom praksom", navodi se u obrazloženju.

Dalje se kaže kako se iz svega navedenog vidi kako Đurđević nesavjesno i neodgovorno obavlja funkciju.

"Ovakvim njegovim ponašanjem najveću štetu su trpjeli građani Višegrada. Jedini način da se spriječe dalje posljedice i uspostavi normalan odnos predstavničke i izvršne vlasti u opštini Višegrad je njegov opoziv i izbor novog načelnika. Stoga predlažemo da se ova inicijativa, nakon izjašnjenja načelnika Đurđevića i mišljenja Komisije za izbor i imenovanja, uvrsti u dnevni red sjednice Skupštine Višegrada koja će donijeti odgovarajuću odluku o pokretanju postupka njegovog opoziva", piše u pojašnjenju.