a lagana za pripremu

Policajac tortu obožavala je Jugoslavija, a nećete joj odoljeti ni vi: Recept je ponovno hit

Policajac torta zbog lakoće pripreme i niske ukupne cijene i izdašnosti, postat će često pravljena torta u svačijem domu, a idealna je za blagdane.

Ova torta, osim što je jednostavna za napraviti, brzo je gotova te se radi od jeftinih sastojaka, tako da vam neće narušiti kućni budžet. Svi koji su je probali kažu da je vrlo sočna te da se topi u ustima.

Sastojci:

Kore:

4 jaja
24 kašike šećera
24 kašike brašna
26 kašike mlijeka
5 kašike kakaa
1 prašak za pecivo

Krema:

1 litra mlijeka
200 g šećera
200 g čokolade za kuhanje
250 g maslaca
200 g mljevenih oraha ili mljevenih prženih lješnjaka

Premaz/ukras:

250 ml slatkog vrhnja za šlag
200 g čokolade

Priprema biskvita:

Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i kakao. Jaja i šećer dobro umutiti, dok smjesa ne postane svjetložuta i pjenasta. Dodajte mlijeko, pa nastavite miksati na najmanjoj brzini. Zatim dodajte brašno, kakao i prašak za pecivo i još kratko mutiti na najmanjoj brzini, da se dobro sjedini.

Kalup za tortu dubok 25 cm obložite papirom za pečenje pa ulijte polovicu pripremljene smjese. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 stepeni 25 do 30 minuta. Ponovite postupak s drugom polovicom smjese. Ostavite kore da se ohlade. Ohlađene kore vodoravno presjeći na pola, da se dobiju četiri kore.

Priprema kreme:

Za nadjev prokuhajte mlijeko i šećer. Kad počne vriti, dodati čokoladu i miješati dok se ne otopi. Zatim dodajte maslac i također ga otopite. Na kraju dodajte mljevene orahe ili lješnjake i kratko promiješajte, da se smjesa potpuno sjedini.

Na dno kalupa u kojem su se pekle kore staviti papir za pečenje pa staviti prvu koru. Preko kore preliti trećinu pripremljene kreme. Na to staviti drugu koru, pa staviti drugu trećinu kreme. Ponovite postupak, a odozgo treba biti biskvit. Pritisnite rukom i poravnajte, pa ostavite u frižideru preko noći. Sutradan tortu ukrasite.

Za ukrašavanje zagrijte vrhnje za šlag pa dodajte izlomljenu čokoladu i miješajte dok se potpuno ne otopi. Ovako pripremljenu ganache kremu ostaviti da se potpuno ohladi. Ohlađenu kremu umutiti mikserom pa premazati tortu i ukrasiti po želji.