Bugatti Veyrona

Policija zaplijenila automobile vrijedne 11 miliona eura. Novac za njihovu kupovinu stečen nezakonito

Prošlog petka njemačka policija je zaplijenila četiri unikatna Bugatti Veyrona jer se njihovi vlasnici povezuju s skandalom vrijednim milijardu dolara. Svaki je bio dio ograničene serije “Les Légendes de Bugatti”, ograničene na 18 komada. Vrlo je moguće da je novac za njihovu kupovinu stečen nezakonito.

Prema pisanju “Bilda”, u petak ujutro, 26. aprila, nekoliko je policajaca ušlo u izložbeni kompleks Motorworld u blizini Münchena. U početku su se ponašali kao obični gosti, razgledajući izložbu McLarena. Nakon dva sata ipak su krenuli prema podzemnom parkiralištu gdje su cilj istrage bila: četiri Bugatti Veyrona u ekskluzivnom izdanju “Les Légendes de Bugatti”, ograničenom na 18 komada. Svaki od ovih automobila koštao je čak 3 miliona dolara na dan premijere 2014. godine. (cca. 2,8 miliona euro). Teško je uopće procijeniti koju vrijednost su postigli nakon 10 godina.

Policija je zaplijenila 4 Bugatti Veyrona iz serije “Les Légendes de Bugatti”

Prema pisanju njemačkih medija, slučaj zapljene automobila povezan je sa skandalom 1MDB koji je izbio 2015. Investicijski fond, koji je šest godina ranije osnovao tadašnji premijer Malezije Najib Razak, u teoriji je trebao prikupiti kapital za financiranje državnih gospodarskih i infrastrukturnih ulaganja. U stvarnosti, međutim, radilo se o golemom aparatu za pranje novca. Navodno je pronevjereno do 4,5 milijardi dolara. Najib Razak je 2020 godine osuđen na 12 godina zatvora.

No, gdje je u ovoj priči mjesto spomenutom Bugattiju?

Policija to nije htjela otkriti. Međutim, “Bild” otkriva da bi zapljena mogla biti povezana s nedavnim suđenjem koje je vodio glavni tužitelj Švicarske.

U aprilu 2024 dvojica državljana švicarsko-saudijskog porijekla optužena su za izvlačenje približno 600 miliona dolara iz fonda 1MDB. Jedna od njihovih kupovina bila je, između ostalog, zaplijenjenih automobila. Četiri Bugatti Veyrona, koji koštaju ukupno 12 miliona dolara (približno 11 miliona euro), vjerojatno će sljedećih nekoliko mjeseci provesti na policijskim parkiralištima kao dokaz u slučaju.