Potvrđeno za Raport

Policija završila provjere u OŠ ‘Fatima Gunić’ o navodnom pokušaju otmice dvije djevojčice

U vezi s informacijama da su dvije učenice Osnovne škole “Fatima Gunić“ u Sarajevu prijavile roditeljima da su ih sinoć oko 17 sati, po završetku nastave nepoznate osobe pokušale namamiti da uđu u crni kombi, koji je prema njihovim tvrdnjama bio parkiran ispred škole, policija je obavila razgovor s djecom, u prisustvu roditelja i psihologa, u vezi s ovim slučajem.

Kako je potvrđeno za Raport u MUP-u KS, izvršene su i terenske i druge provjere navoda vezane za ovaj događaj.

"Policijski službenici Policijske uprave Novi Grad su obavili razgovor s djecom, u prisustvu roditelja i psihologa, na okolnosti za koje se interesirate. Također, policijski službenici Odjeljenja kriminalističke policije Policijske uprave Novi Grad su izvršili terenske i druge provjere navoda, obavili razgovore s rukovodstvom Osnovne škole Fatima Gunić, kao i sa roditeljima djece, te je utvrđeno da nije bilo protivpravnih radnji na štetu djece“, naveli su iz MUP-a KS za Raport.

Podsjećamo, vijest o nepoznatim ljudima koji vrebaju djecu unijela je paniku među roditelje učenika koji pohađaju navedenu školu, pa su mnogi od jutros sa zabrinutošću i strepnjom čekali rezultate provjera policije , a mnogi od roditelja su razmatrali mogućnost dodatne zaštite djece u smislu pojačanog nadzora nad njihovim kretanjem, odnosno pratnjom.

Iz MUP-a Kantona su uputili i apel građanima.

"Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo još jednom apeluje na sugrađane da ne dijele neprovjerene informacije koje mogu izazvati strah i uznemirenost građana Kantona Sarajevo", naveli su iz policije.

Iako je policija utvrdila da nasreću „nije bilo protivpravnih radnji na štetu djece“ , evidentno je da se povremeno, ne samo u Sarajevu, nego i u drugim gradovima širom Bosne i Hercegovine povremeno pojavljuju informacije o „misterioznim“ vozilima i prema kojima nepoznate osobe, navodno pokušavaju „namamiti djecu“.

I ranije provjere policije ovakvih navoda uglavnom su rezultirale informacijama da nije bilo osnova za takve prijave. Međutim, postavlja se pitanje koliko su nadležne institucije, ali i roditelji djece koji plasiraju ovakve informacije do sada radili na prevenciji ovakvih pojava i traženju uzroka zbog kojih dolazi do ovakvih prijava.

Dok se sve okolnosti ovakvih pojava ne razjasne, činjenica je da se roditeljima koji dobiju ovakve informacije, do rasvjetljivanja kompletnog slučaja, ne može zamjeriti zato što alarmiraju nadležne i međusobno o tome komuniciraju.