po naredbi suda

Policijska akcija u Sarajevu. Dvije osobe uhapšene, za trećom se traga. Zaplijenjeni droga, oružje i municije

Policijski službenici Federalne uprave policije jučer su, a na osnovu Naredbi Općinskog suda u Sarajevu, izvršili pretrese više osoba, objekata i motornih vozila na području općina Novi Grad i Ilidža, te su tom prilikom slobode lišene dvije osobe inicijala E.A. (1980) iz Sarajeva i S.M. (1984) iz Sarajeva, dok treća osumnjičena osoba nije pronađena i ista će naknadno biti kriminalistički dokumentovana.

Policijski službenici Federalne uprave policije su poduzimali mjere i radnje iz svoje nadležnosti u predmetu "Izvor 2", pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo na području Kantona Sarajevo, a vezano za dokumentovanje krivičnog djela "neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga" iz Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Prilikom pretresa je pronađena određena količina opojne droge kokain, te vatreno oružje i municija.

Navedene osobe se sumnjiče da su tokom 2023., na području Kantona Sarajevo, neovlašteno nabavljali opojnu drogu "kokain" koju su potom pakovali i pripremali s ciljem daljnjeg stavljanja u promet trećim osobama.

Prilikom pretresanja pronađeni su i drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelom.

Osobe lišene slobode su kriminalistički obrađene u službenim prostorijama Federalne uprave policije, dok je jedna osoba zadržana u pritvoru, te će biti predata nadležnom tužilaštvu uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, koji će donijeti odluku o njegovom daljnjem statusu, saopćeno je iz FUP-a.