Kolumne

Politbiro| Neka visi Semir, neka živi Asim! Sjeća li se iko Zukićevog konja?

Sjeća li se iko Amira Zukića? Ne, ne mislim na Amira s televizije N1, nego na onog drugog Zukića, bivšeg generalnog sekretara Stranke demokratske akcije. Da se prisjetimo, gensek je uhapšen tokom policijsko-pravosudne operacije u krivičnom predmetu zvanom „Bosna“, zbog, kako optužnica veli, nezakonitog zapošljavanja i korupcije. Po istoj inkriminaciji odgovara i potpredsjednik vladajuće stranke te šef Kadrovske komisije SDA Asim Sarajlić. Suđenje je u toku...

U međuvremenu, Zukiću će njegove dojučerašnje stranačke kolege naštimati mučku likvidaciju konja! Smrt nedužne životinje korumpirani kantonalni tužitelji pripisali su, ne dajte mi lagati, iznenadnoj konjskoj depresiji. Htjeli su valjda reći da se Zukićev konj zvanično i oficijelno - istraga je barem tako utvrdila - samoubio od muke i nepodnošljivog života.

Doduše, dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, Nihad Fejzić profesor se zove, izjavit će novinarima poslije da u povijesti plemenite veterinarske struke nikad nije zabilježena konjska sklonost suicidu... Al', jebo tu priču…

Uglavnom, Bakir Izetbegović je nakon najnovijeg skandaloznog otkrića (gdje njegov potpredsjednik i šef Kadrovske komisije SDA, Asim Sarajlić, dakle, okolo mešetari s radnim mjestima, psuje milu majku i božiju milost priziva) očekivano odlučio da, umjesto Sarajlićeve, na pijedestalu stranke odrubi glavu glavnog glasnika afere, tojest brbljivog novogradskog načelnika Semira Efendića.

Neka visi Semir, neka živi Asim, iz predsjedničke lože poručuje Izebegovićeva supruga Sebija, u čijoj je kuhinji zapravo i zakuhana kompletna afera koja ozbiljno prijeti da razori Kantonalni odbor „stranke muslimanskog povijesnog kruga“.

Nažalost, predsjedniku SDA ne preostaje ništa drugo nego da kapitulantski ponovo ispunjava neracionalne želje. Da nasilu sačuva Asima, a zauvijek liferuje Semira! Jer, imenjak je odavno postao hladna želatina u rukama krvoločne osobe. Na kraju krajeva, tako mu grah pao. I nije to, ne sumnjam, nimalo lako.

A meni žao, žao mi konja s početka priče...

Stavovi izraženi u ovom tekstu ne odražavaju nužno uredničku politiku Raporta.