ne može se ništa usvojiti

Politički haos u SAD: Biden želi finansirati Ukrajinu i Izrael, ali naišao na veliki prepreku

U Zastupničkom domu Kongresa Sjedinjenih Američkih Država postoji glasno protivljenje republikanaca daljnjem finansiranju Izraela i Ukrajine, iako je predsjednik SAD Joe Biden u obraćanju naciji iz Ovalnog ureda najavio upravo podršku za ovu dvije države.

Biden je rekao da će poslati hitan budžetski zahtjev Kongresu kako bi bio siguran da mogu nastaviti podržavati Ukrajinu i Izrael u njihovim ratnim naporima.

Međutim, protivljenje republikanaca nije najveća prepreka s kojom će se Biden, demokrata, suočiti kada je u pitanju dobijanje odobrenja za veliki finansijski paket koji će zatražiti u petak.

Nikakav zakon ne može biti donesen kroz Zastupnički dom dok ovo tijelo on nema stalnog predsjedavajućeg.

Trenutno ima privremenog predsjedavajućeg s ograničenim ovlastima, prenosi BBC.

Republikanci – koji imaju tanku većinu u domu – ne mogu se međusobno dogovoriti oko kandidata s dovoljnom podrško da bude izabran, što uzrokuje paralizu u odlučivanju.

Dakle, iako postoji široka podrška u Senatu za finansiranje Izraela i Ukrajine, ništa se ne može usvojiti ako se i Dom također ne složi.

Sukob na Bliskom istoku intenzivirao je napore da se riješi problem predsjedavajućeg, budući da mnogi republikanci jedva čekaju odobriti hitnu pomoć za Izrael.

Međutim, nije jasno kako i kada će biti izabran novi predsjednik Zastupničkog doma.