težak udarac

Politika udarila na “Zmajeve”. Kako je Vuković od “drago mi je da je Barbarez prepoznao moje igre” stigao do “neću u reprezentaciju”?

(Foto: FK Borac)

Malo kada je bosanskohercegovački fudbal pogodila jedna vijest kao ona današnja - mladi napadač Borca David Vuković, koji je kompletnu sportsku javnost oduševio svojim zaista vrhunskom fudbalskom vještinom, "odjavio" je danas selektora Sergeja Barbareza, odbivši poziv u reprezentaciju BiH!

Nije on ni prvi ni zadnji koji se neće odazvati selektoru - ali trenutak u kojem se to dešava i izjava Vukovića na zvaničnoj stranici njegovog kluba (FK Borac) nagovještava da je to uradio iz razloga koji nemaju nikakve veze ni sa sportom ni sa fudbalom.

Pokazati se na velikoj sceni

Sve se isključivo može podvesti pod politiku, odnosno politikanstvo, ono najgore što se podrazumijeva pod ovim terminom i koje je, nažalost, kao novu žrtvu našlo i reprezentaciju BiH, ali i mladog igrača.

Jer, kako objasniti ovakav preokret u Vukovićevom razmišljanju u samo sedam dana...

"Drago mi je da je selektor Sergej Barbarez prepoznao moje igre i da sam dobio poziv u reprezentaciju. Ovo je nagrada ne samo za mene, već i za sve moje saigrače bez kojih sve ovo što je urađeno u proteklom periodu ne bi bilo moguće, ali i za moj FK Borac.

Sada je na meni da se izborim za mjesto u reprezentaciji i da se nametnem stručnom štabu. Igramo protiv dvije fudbalske velesile i bit će to prava prilika da pokažemo šta znamo na velikoj sceni", rekao je Vuković nakon poziva među "Zmajeve".

Danas, na stranici FK Borac, osvanula je ovakva njegova izjava:

„Donio sam odluku da se zbog pritiska javnosti i raznih komentara poslije utakmice sa Zrinjskim ne pojavim na okupljanju reprezentacije i smatram da je tako najbolje za sve navijače.

Ne može se koncentrisati

Mislim da nakon novonastalih dešavanja ne mogu pomoći reprezentaciji jer nisam u mogućnosti da budem dovoljno koncentrisan i da dam svoj maksimum na terenu, na treninzima, kao i na samim utakmicama.

Reprezentaciji Bosne i Hercegovine želim svu sreću na prijateljskim utakmicama kao i u svim ostalim takmičenjima u budućnosti".

Ovakva formulacija otvara mnoga pitanja - prije svega ko je i kako vršio pritisak?

Zbog čega momak u naponu snage "nije u mogućnosti da bude dovoljno koncentrisan i da svoj maksimum na treninzima i samim utakmicama" - da li je to sam zaključio ili mu je neko "pomogao"?

Koliko veze s njegovom odlukom ima dobro poznata povezanost jakih političkih figura iz RS sa Borcem, najave "razdruživanja" i sličnih stvari koje, koliko god bile besmislene, ipak uzimaju danak u svakodnevnom životu, uključujući i sport?

Da li je normalno da momak od 20 godina prije sedam dana s oduševljenjem prihvati poziv u reprezentaciju, a danas kaže da se neće odazvati, zaželivši joj pritom sve najbolje u budućnosti, kao da se zauvijek oprašta od nje?

Pa, naravno da nije!

I sve one koji su doprinijeli takvoj odluci, treba da je sramota...

Utakmica protiv Sarajeva

Vuković je ove sezone u 14 utakmica Premijer lige BiH postigao šest golova uz tri asistencije.

Naročito je oduševio u Kupa BiH, kada je pružio maestralnu igru u revanš utaknici četvrtfinala protiv Sarajeva.