Politika

Politolog iz Srbije iznio šokantne tvrdnje: Dodik i Vučić nisu prijatelji. Njega podržava direktno Moskva

Jasno je da sada Rusija mentor Srba u Bosni i Hercegovini, a Turska mentor Bošnjaka. Amerikanaca u BiH nije bilo deset godina, a sada je malo vjerovatno da će uspijeti da rašire svoj uticaj, ocjenjuje za “Novu.rs” politolog Cvijetin Milivojević.

Zbog aktuelne situacije, mnoge zapadne sile razmišljaju o uvođenju sankcija Miloradu Dodiku. Pored toga, postupci Narodne Skupštine Republike Srpske izazvali su negodovanje međunarodne zajednice i ostalih političkih subjekata u Bosni i Hercegovini. Analena Berbok, nova ministrica vanjskih poslova Njemačke, istakla je da se lično zalaže za uvođenje sankcija Miloradu Dodiku.

„Situacija u Bosni i Hercegovini je zabrinjavajuća. Napori da se entitet otcjepi su neprihvatljivi. Za mene lično to znači, i ja sam ovde na marginama za to i lobirala, jeste da se postojeće sankcije odmah primjene na gospodina Dodika“, navela je Berbok.

Njemačka smatra da su pozivi da se RS odvoji od BiH, kao i postupci koji slabe BiH – neodgovorni i neprihvatljivi, a kao glavnog vinovnika vidi Milorada Dodika. Sam Dodik je poručio da će biti spreman da uzvrati na postupke Zapada, naročito Njemačke.

Međutim, Milivojević iznio je pomalo iznenađujuće podatke.

“Ne postoji prijateljski odnos Vučića i Dodika, jer je on isti takav odnos imao sa Vojislavom Koštunicom i Borisom Tadićem, istakao je Milivojević. Kada je reč o navodima da Vučić „ruši“ Dodika preko Richard Grenell, Milivojević kaže da su te tvrdnje vjerovatno istinite.

„Vjerovatno neko traži od Vučića da utišava Dodika, ali ima i onih koji ne traže. Obzirom da Dodik nije baš uvijek dobijao podršku od Vučića, on je tražio tamo gdje su ga više slušali, a to je Moskva. Više Moskva stoji iza njegove politike, nego Vučić. Tako iza politike Bakira Izetbegovića stoji Erdogan i Turska“, ocijenio je politikolog.

Milivojević, pak, smatra da uvođenje sankcija neće pretjerano promijeniti situaciju u Republici Srpskoj.

„To što neko uvodi sankcije lično Dodiku, građane Republike Srpske ne treba da zanima. On je još od mandata Baracka Obame na listi sankcija Sjedinjenih Država, to je njegov rizik“, ocijenio je on.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare