pomoć stiže

Poljoprivrednicima 164.000 KM za naknadu štete

Sredstva za ovu namjenu osigurali su Grad Ljubuški, Vlada Zapadnohercegovačkog kantona i Vlada Federacije BiH
ministarstvo poljoprivreda

Poljoprivrednicima čiji su usjevi i nasadi stradali uslijed prirodne nepogode grada u junu ove godine Grad Ljubuški isplatit će novčana sredstva za nadoknadu štete od 164.000 maraka.

Promatrano u postocima, poljoprivrednicima će iz gradskog budžeta biti isplaćena gotovo trećina vrijednosti procijenjene štete, preciznije 32,84 posto, što je dosad rekordno visoka postotna vrijednost nadoknade štete nastale uslijed prirodnih nesreća, priopćeno je iz Grada Ljubuškog.

Sredstva za ovu namjenu osigurali su Grad Ljubuški, Vlada Zapadnohercegovačkog kantona i Vlada Federacije BiH.

Podsjetimo, 3. juna ove godine veliko nevrijeme pogodilo je nekoliko sela. Jak grad pogodio je Humac, Teskeru, Hardomilje i Radišiće, gdje su stradale poljoprivredne kulture, uglavnom nasadi lubenice, a u nešto manjoj mjeri krompir te višegodišnji nasadi vinove loze.

Gradonačelnik Vedran Markotić, na prijedlog Stožera civilne zaštite Grada Ljubuškog, proglasio je stanje prirodne nesreće uzrokovano tučom, a potom je Povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih i drugih nesreća, po pristiglim prijavama i pregledom oštećenih površina, procijenilo ukupnu štetu.

Na osnovu Odluke o saniranju dijela šteta nastalih na poljoprivrednim kulturama djelovanjem prirodne nesreće, novčana sredstva će već u ovom tjednu biti isplaćena na račune 32 poljoprivredna proizvođača, navodi se u priopćenju.