ne prestaju

Poljski farmeri blokirali puteve širom zemlje, zaustavili i saobraćaj na granici s Ukrajinom

Poljski farmeri u srijedu su postavili blokade traktorima na putevima širom zemlje u svom najnovijem protestu protiv uvoza poljoprivrednih proizvoda izvan Evropske unije, posebno Ukrajine, i ekoloških propisa bloka.

Poljoprivrednici blokiraju granične prelaze s Ukrajinom od prošlog mjeseca u znak protesta, kako kažu, nelojalne konkurencije robe iz Ukrajine, otkako je EU objavila bescarinski sporazum nakon ruske invazije.

Ranije ovog mjeseca održali su demonstracije u glavnom gradu Varšavi u kojima je prisustvovalo više hiljada ljudi, koje su prerasle u sukobe s policijom, a privedeno je više od dvije desetine ljudi.

"Širom zemlje danas je planirano više od 580 protesta, a procjenjuje se da će učestvovati skoro 70.000 ljudi", navodi se u saopćenju poljske policije.

Poljoprivrednici posebno blokiraju pristupne puteve Varšavi i drugim velikim gradovima, uključujući Wroclaw, Poznan i Bydgoszcz.

"Primarno se borimo za ukidanje Zelenog dogovora", rekao je jedan farmer, 57-godišnji Slavomir Miesak, misleći na politiku Evropske unije koja ima za cilj da pomogne bloku da ispuni svoje klimatske ciljeve.

"To je prioritet. I mi takođe želimo zatvaranje granice (sa Ukrajinom)", rekao je on za AFP dok je protestovao u gradu Zakretu kod Varšave.

Demonstranti su u srijedu zaustavili i saobraćaj na granici s Ukrajinom.

"Poljoprivrednici su blokirali putnički saobraćaj na graničnom prijelazu Medyka. Dozvoljavaju samo jednom autobusu da prođe svaka dva sata", rekla je glasnogovornica lokalne policije Joanna Golisz za AFP.