isteklo strpljenje

Poljski farmeri planiraju generalni štrajk blokadom graničnih prijelaza između Poljske i Ukrajine

Sindikat poljskih poljoprivrednika Solidarnost planira generalni štrajk koji počinje idućeg petka blokadom graničnih prelaza između Poljske i Ukrajine, saopćio je sindikat, pridružujući se sličnim protestima širom Evrope.

Poljoprivrednici u Francuskoj, Belgiji, Portugalu, Grčkoj i Njemačkoj protestuju zbog utjecaja na poljoprivredu napora EU da se uhvati u koštac s klimatskim promjenama, kao i zbog otvaranja vrata jeftinom ukrajinskom uvozu kako bi se pomoglo u ratnim naporima Kijeva.

Žalbe farmera širom Evrope uključuju gušenje zelenih pravila, poreza, rastućih troškova i nelojalne konkurencije iz inostranstva.

"Naše strpljenje je isteklo. Stav Brisela posljednjeg dana januara 2024. neprihvatljiv je za našu kompletnu poljoprivrednu zajednicu", navodi se u današnjem saopćenju sindikata.

"Pored toga, pasivnost poljskih vlasti i izjave o saradnji s Evropskom komisijom u vezi sa uvozom poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz Ukrajine ne ostavljaju nam drugog izbora osim da proglasimo generalni štrajk", upozorava sindikat.

Frustracija evropskih farmera dostigla je vrhunac u Briselu u četvrtak, gdje su farmeri gađali Evropski parlament jajima i kamenicama, i palili vatre dok su od čelnika EU na obližnjem samitu tražili da im pomognu.

Solidarnost je saopćila da je osim blokade prelaza s Ukrajinom, planirala i blokade puteva širom zemlje od 9. februara do 10. marta.

Poljsko ministarstvo poljoprivrede nije odmah odgovorilo na zahtjev mailom za komentar.

Odvojena organizacija poljskih farmera ranije je blokirala ključni granični prijelaz s Ukrajinom, ali je protest obustavljen 6. januara nakon što je nova vlada pristala na njene zahtjeve, prenosi Reuters.