Svijet

Poljski predsjednik: Jačanje odbrambenih sposobnosti srednje Evrope od izuzetnog značaja

Jačanje odbrambenih sposobnosti zemalja centralne i istočne Evrope je od izuzetnog značaja, rekao je u nedelju poljski predsjednik Andrzej Duda, prenijela je državna novinska agencija PAP.

Na pitanje novinara u Vilniusu, gdje se Duda susreo sa litvanskim kolegom Gitanasom Nausedom, hoće li se kriza s kojom se Ukrajina trenutno suočava približiti zemljama na baltičkoj obali, rekao je:

"Naš najvažniji zadatak, naš, ovdje i sada, u našem dijelu Evrope, je izgradnja našeg odbrambenog potencijala."

Kako je kazao, taj poduhvat uključivao bi zahtjev od zemalja NATO-a, posebno od SAD-a, da stacioniraju trupe u Poljskoj.

Također naglašavajući važnost podrške Ukrajini, Duda je rekao da će se on i litvanski predsjednik uskoro sastati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim kako bi razgovarali o tom pitanju.

O tekućim ambicioznim programima Poljske za ponovno naoružavanje i reorganizaciju oružanih snaga, kazao je:

"Želimo imati vojsku od 300.000 kako bismo zaista bili spremni braniti (Poljsku) Republiku ako se ukaže potreba, naoružat ćemo se da nas niko ne napadne."

Rusija je započela svoju "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini u februaru 2022. godine. Od tada su Poljska i baltičke države Estonija, Letonija i Litvanija neke od najznačajnijih pristalica Kijeva.