brojne delegacije

Obilježavanje Dana nezavisnosti: BiH korača naprijed. Ljudi koji je podržavaju su garant da BiH traje i da će trajati

Brojne delegacije položile su cvijeće i vijence na Spomen-obilježju Vječna vatra, u Sarajevu, povodom 1. marta - Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Nakon toga odata je počast i položeno cvijeće na Spomeniku ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995.

Cvijeće na spomen obilježjima u ime članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića i Denisa Bećirovića položili su savjetnici, a cvijeće su položili i predstavnici opštinskih, kantonalnih i federalnih vlasti.

Svečano u Sarajevu

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, 1. mart, obilježen je u Sarajevu i podizanjem državne zastave na uzvišenju Hum iznad grada, javlja AA.

Brojne delegacije državnog i federalnog, kantonalnog te gradskog i općinskog nivoa, vojske i policije, boračkih asocijacija proisteklih iz oba rata i drugi građani i poštovaoci Bosne i Hercegovine, prisustvovali su polaganju cvijeća kod mezarja i spomen-obilježja posvećenih poginulim braniteljima, ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995., ubijenim policajcima u Velikom parku, žrtvama u Spomen-parku Vraca i kod Spomen-obilježja Novi Grad. 

Iz pijeteta prema žrtvama, na svakoj od tih lokacija proučena je fatiha ili je minutom šutnje ukazana počast. 

Potpredsjednik Federacije BiH Igor Stojanović izjavio je novinarima povodom ovog državnog praznika da je 1. mart prilika za promociju države BiH na još većem nivou.

"Bosna i Hercegovine je pokazala da jako korača naprijed. Danas je u opasnosti, bila je i kad su se njeni stanovnici opredjeljivali za nezavisnost, ali ne treba se plašiti jer ovoliki broj onih koji teže njenoj nezavisnosti i državnosti garant su da Bosna i Hercegovina traje i da će trajati", rekao je Stojanović.

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježava se od 1992. godine, kada je 29.  februara i 1. marta održan referendum i većina Bosanaca i Hercegovaca glasanjem se izjasnila za demokratsku i nezavisnu državu.

Ratni požar

Priznanje nezavisne i suverene zemlje uslijedilo je potom 6. aprila 1992. od država evropske zajednice, a dan kasnije i od Sjedinjenih Američkih Država.

U članstvo Organizacije ujedinjenih naroda, nezavisna Bosna i Hercegovina je primljena 22. maja 1992.

Uprkos četvorogodišnjem ratnom požaru zapaljenom te godine vojnom agresijom na ovu zemlju, ogromnom broju ljudskih žrtava, nezamislivim patnjama i traumama preživjelih, teškim materijalnim razaranjima i pustošenjima, Bosna i Hercegovina je izašla iz ovog teškog perioda s očuvanim državno-pravnim i historijskim kontinuitetom, prenosi FENA.

Takva je i danas, zemlja izuzetnih prirodnih ljepota i mnogih drugih, više ili manje znanih vrednota.

Njenu kulturno-historijsku baštinu, slojevitu i višestruku, svjedočanstvo iz više epoha, posjetioci iz cijelog svijeta cijene kao dodatnu draž kad pohode ovu državu na jugoistoku Evrope.

Obilježavanje 1. marta - Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, započelo je jutros podizanjem državne zastave na sarajevskom brdu Hum, uz intoniranje himne. Nakon toga, delegacije svih nivoa vlasti učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu, odale su počast šehidima i prvom predsjedniku RBiH Aliji Izetbegoviću.

Na prigodne načine Dan nezavisnosti obilježava se u gradovima širom Bosne i Hercegovine, kao i u bh. dijaspori.