nasilni protesti

Polusestra Baracka Obame pogođena suzavcem dok oko nje vlada pravi haos. Pogledajte snimke

Kenijska aktivistica Auma Obama, polusestra bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame, bila je među prosvjednicima na koje je u utorak ispred zgrade parlamenta u Nairobiju bačen suzavac, objavio je CNN

Policija je otvorila vatru na prosvjednike koji su pokušali upasti u zgradu parlamenta.

Poginulo je najmanje petero prosvjednika, desetine su povrijeđene, a dijelovi zgrade parlamenta zapaljeni dok su zastupnici donosili zakon o povećanju poreza. Zakon još mora odobriti predsjednik države.

Aumu Obama je novinar CNN-a povukao ustranu i pitao je zašto je ondje.

"Ovdje sam jer, pogledajte što se događa. Mladi Kenijci prosvjeduju za svoja prava. Prosvjeduju sa zastavama i transparentima. Više ne mogu ni gledati", rekla je, kašljući od dima. "Bacili su na nas suzavac."

Prosvjednik iza nje nosio je transparent na kojem je pisalo "Kolonijalizam u Keniji nikada nije završio", a drugi je vikao: "Ovo je naša zemlja. Ovo je naša nacija."

Auma Obama je na Twitteru objavila fotografije na kojima se vidi da sudjeluje na prosvjedima.

Ured bivšeg predsjednika Obame nije odgovorio na zahtjev za komentarom o tom incidentu.

Kenijci prosvjeduju protiv povećanja poreza, a mnogi pozivaju i na ostavku predsjednika Williama Rutoa.

Ruto je pobijedio na izborima prije gotovo dvije godine predstavljajući se kao predstavnik siromašnih radnika, no našao se između suprotstavljenih zahtjeva zajmodavaca poput Međunarodnog monetarnog fonda, koji od vlade traži da smanji deficit kako bi dobila pristup većim sredstvima, i zahtjeva građana.

Kenijci se teško nose s ekonomskom krizom uzrokovanom pandemijom covida-19, ratom u Ukrajini, dvjema uzastopnim godinama suše i devaluacijom nacionalne valute.

Novim zakonom želi se prikupiti dodatnih 2,7 milijardi dolara poreza kako bi se smanjio dug s obzirom na to da samo na plaćanje kamata otpada 37 posto godišnjih prihoda zemlje.

Vlada je već učinila neke ustupke, obećavši da će odustati od novih poreza na hljeb, jestivo ulje, automobile i financijske transakcije. No to nije bilo dovoljno da zadovolji prosvjednike.

U masovnim prosvjedima širom zemlje prošle sedmice povrijeđeno je najmanje 200 ljudi, jedna osoba je poginula, a više od 100 je uhapšeno.