kao sudnji dan

Poplave u Brazilu odnose sve više života. Nema struje i interneta. Evakuirane 23.000 ljudi

U ogromnim poplavama, nastalim zbog obilnih kiša, u južnoj brazilskoj državi Rio Grande do Sul, stradalo je 37 osoba, dok se 74 osobe vode kao nestale. Riječ je o rekordnoj poplavi koja u Brazilu nije viđena 80 godina.

Ova poplava je četvrta velika poplava u godinu dana koja je pogodila Brazil. Zemlja je bila pod vodom i u julu, spptembru i novembru. U tim poplavama je ukupno život izgubilo 75 ljudi, piše Guardian.

Prema Brazilskoj geološkoj službi, poplave u cijeloj državi premašile su one zabilježene tokom povijesnog potopa 1941. godine. U nekim gradovima nivo vode bio je na najvišem nivou od početka mjerenja prije gotovo 150 godina, saopćila je agencija.

Jučer se djelomično srušila brana na hidroelektrani između gradova Bento Goncalves i Cotipora, a čitavi gradovi u dolini rijeke Taquari, poput Lajeada i Estrele, potpuno su pod vodom. U gradu Feliz, udaljenom 80 km od glavnog grada Porto Alegrea, nabujala rijeka odnijela je most koji ga povezuje sa susjednim gradom Linha Nova.

Operateri su izvijestili o nestanku struje, komunikacija i vode u cijeloj državi. Prema podacima Agencije za civilnu odbranu, više od 23.000 ljudi moralo je napustiti svoje domove. Stanovnici su ostali bez interneta, telefonskih usluga i struje, prenosi Guardian.