osigurano 600.000 KM

Posao za sve 2024/2025: ZDK izdvaja najveći poticaj za zapošljavanje ciljanih kategorija u FBiH

Ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Antonio Šimunović i direktor JU Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona Josip Lovrić potpisali su sporazum o realizaciji Programa sufinansiranja zapošljavanja Posao za sve 2024/2025. Za to je, u budžetu tog kantona, osigurano 600.000 KM.

Prema riječima ministra Šimunovića, programom će biti obuhvaćeno najmanje 56 osoba prijavljenih na evidenciji JU Služba za zapošljavanje ZDK. Prednost u zapošljavanju imat će posebne grupe osoba iz socijalno i rodno osjetljivih kategorija. Namjera je njihovo zapošljavanje, sprječavanje dugotrajne nezaposlenosti, očuvanje i unaprjeđenje radnih sposobnosti, te stvaranja uslova za jačanje konkurentnosti mladih osoba.

U posebne grupe spadaju osobe nezaposlene duže od godinu dana, žene, raseljene osobe i povratnici, radno sposobne osobe s invaliditetom, djeca i supružnici osoba s invaliditetom, samohrani roditelji i staratelji, žrtve nasilja u porodici, liječeni ovisnici, bivši štićenici doma za nezbrinutu djecu te članovi domaćinstva u kojem nijedan član nije zaposlen.

"Programom je predviđeno sufinansiranje zapošljavanja u iznosu od 800 KM, a u slučaju zapošljavanja ciljanih kategorija u iznosu od 880 KM u narednih 12 mjeseci, što je trenutno najveće izdvajanje u FBiH", navodi u saopćenju za javnost Press služba ZDK.

"Programom je predviđeno sufinansiranje troškova doprinosa, a u slučaju da je iznos sufinansiranja veći od troškova doprinosa, ostatak iznosa sufinansiranja će se koristiti za isplatu dijela neto plate", rekao je ministar Šimunović.

JU Služba za zapošljavanje provest će potrebne administrativne procedure na način da će, za potrebe Vlade Zeničko-dobojskog kantona, objaviti javni poziv za prijavu poslodavaca za sufinansiranje zapošljavanja, zaključiti ugovore s korisnicima, pratiti realizaciju te podnijeti izvještaj o realizaciji programa.