vodi se proces

Poslanik SNSD-a brani stranačkog šefa: Svi u Sudu BiH već znaju kakva će biti odluka o žalbi Dodika

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Milorad Kojić priključio se kritikama Suda BiH, gdje de sudi njegovom stranačkom šefu Miloradu Dodiku.

Kojić je rekao da je "postupajući sudija u predmetu protiv predsjednika RS, Dodika, pred Sudom BiH prejudicirao odluku Vanraspravnog vijeća, smatrajući da će i po žalbi biti odbijen zahtjev Dodikovog advokata da se predmet prenese u Banju Luku".

Kojić smatra da glavni pretres u predmetu protiv predsjednika Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića pred Sudom BiH nije ni smio biti zakazan s obzirom na zahtjev njihove odbrane da se proces prenese na Osnovni ili Okružni sud u Banjoj Luci.

"Međutim, očigledno, oni su zanemarili činjenicu da su donijeli odluku i da su dali odbrani pravo žalbe i, bez obzira na to što odluka nije konačna, oni su zakazali glavni pretres", rekao je Kojić, povodom odgađanja ročišta ove sedmice u predmetu protiv Dodika i Lukića.

Kojić je naveo da je "samim tim postupajući sudija u predmetu protiv Dodika i Lukića već prejudicirao odluku Vanraspravnog vijeće Suda BiH, smatrajući da će i po žalbi biti odbijen zahtjev Dodikovog advokata".

On je naveo da to u značajnoj mjeri govori da postupajući sudija smatra da se proces mora voditi pred Sudom BiH, iako nema pravo na to i ne odlučuje o tome.

"To nam šalje neku drugu vrstu poruke. Očigledno da postoje određeni vjetrovi u Sudu, jer je već općepoznato kod svih u Sudu kakva će biti odluka o žalbi predsjednika Dodika da se predmet prenese u Banju Luku", rekao je Kojić, prenosi RTRS.

Komentarišući što je na sajtu Suda u rasporedu suđenja za 20. decembar upisano ročište Dodiku, Kojić je rekao da "Sud BiH ne bi smio već sada imati raspored suđenja Dodiku zakazan za 20. decembar, jer i taj raspored prejudicira da će biti odbijena žalba po osnovu prijenosa predmeta".