VRATILA SE NA TIKTOK

Posljednji potez Taylor Swift pokazuje kakav utjecaj ima u industriji

Muzika Taylor Swift vratila se na TikTok, potkopavajući nastojanja njene diskografske kuće da muziku svoje kompanije drži izvan platforme društvenih medija.

Swift je jedina muzičarka Universal Music Groupa koja je uspjela svoju muziku učiniti dostupnom korisnicima TikToka tokom još uvijek aktivnog spora između diskografske kuće i popularne društvene mreže. Većina pjesama pop zvijezde vratila se na TikTok u četvrtak, sedam dana prije izdavanja njenog novog albuma.

Pjevačica posjeduje autorska prava na nekoliko svojih albuma, što je dio ugovora sklopljenog s UMG-om koji je potpisala s njima 2018. a to joj je dalo kontrolu nad time gdje su njezine pjesme dostupne, za razliku od drugih UMG-ovih izvođača čija je muzika još uvijek nedostupna na TikToku.

Taj je potez još jedan primjer moći koju je Swift dobila posjedovanjem vlastite muzike. Pjevačica je ponovno snimila šest svojih albuma nakon što je Scooter Braun, moćni muzički menadžer s kojim se svađala oko svog muzičkog kataloga, prodao prava na njih privatnoj investicijskoj firmi.

Najnoviji potez Taylor Swift samo potvrđuje koliki utjecaj ima u industriji

Vijest o povratku njezine muzike na TikTok slave obožavatelji i kreatori TikToka, od kojih su mnogi rekli da su bili iznenađeni što su ponovo mogli koristiti njezinu muziku. Mnogi od ovih obožavatelja također očekuju pjesme sa njezinog novog albuma The Tortured Poets Department koji bi trebao biti objavljen 19. aprila.

UMG je naredio TikToku da povuče njihove pjesme 31. januara, nakon što dvije kompanije nisu uspjele pregovarati o tantijemama za umjetnike i korištenje umjetne inteligencije na platformi. Spor se nije proširio na druge velike izdavačke kuće kao što su Sony ili Warner Music Group.

"TikTok želi da mislite da budući da umjetnicima daju 'besplatnu promociju' za što bi umjetnici trebali biti zahvalni, nemaju obvezu pošteno ih platiti. Ono što vam ne govore jest da generiraju desetke milijardi dolara prihod od rada umjetnika", rekao je predstavnik UMG-a za Business Insider u februaru.

Najnoviji potez Taylor Swift samo potvrđuje koliki utjecaj ima u industriji. Prošle je godine dosegla status milijarderke, postala prva umjetnica koja je osvojila četiri nagrade Grammy za album godine, a potaknula je i ekonomije širom svijeta na svojoj turneji Eras Tour.