UMJETNA INTELIGENCIJA

Postignut sporazum o AI tehnologiji: Najveće svjetske sile se složile

Ukupno 18 zemalja, uključujući Njemačku, Italiju i Singapur, predstavilo je dokument na 20 stranica u kojem se ističe potreba da sistemi vještačke inteligencije budu napravljeni sigurni po dizajnu, dajući prioritet sigurnosti u njihovom razvoju i implementaciji
FOTO: Pixabay

Sjedinjene Države, Velika Britanija i više od deset drugih nacija dogovorile su sveobuhvatan međunarodni sporazum za zaštitu vještačke inteligencije (AI) od zloupotrebe.

Ukupno 18 zemalja, uključujući Njemačku, Italiju i Singapur, predstavilo je dokument na 20 stranica u kojem se ističe potreba da sistemi vještačke inteligencije budu napravljeni sigurni po dizajnu, dajući prioritet sigurnosti u njihovom razvoju i implementaciji.

Sporazum, iako neobvezujući, naglašava ključne preporuke poput praćenja zloupotrebe sistema vještačke inteligencije, zaštite podataka od špijuniranja i provjere dobavljača softvera. Jen Easterly, direktorka Agencije za sajber sigurnost i sigurnost infrastrukture SAD-a, istakla je važnost davanja prioriteta sigurnosti tokom faze dizajna sistema vještačke inteligencije.

"Ovo je prvi put da smo vidjeli potvrdu da te mogućnosti ne bi trebalo da se odnose samo na kul funkcije i kako brzo možemo da ih plasiramo na tržište", pojasnila je Easterly.

Prioritet je sigurnost, a ne brzo plasiranje na tržište

Smjernice se bave zabrinutošću zbog sprečavanja toga da tehnologija vještačke inteligencije padne u pogrešne ruke, a predlaže prakse poput sprovođenja sigurnosnih testiranja prije objavljivanja novih AI modela. Smjernice ipak ne ulaze u sporna pitanja u vezi s odgovarajućom upotrebom vještačke inteligencije ili etičkim razmatranjima o prikupljanju podataka za uvježbavanje modela vještačke inteligencije.

Iako je globalna zajednica pokrenula razne inicijative za oblikovanje razvoja vještačke inteligencije, mnogima nedostaju značajni mehanizmi sprovođenja. Sporazum odražava rastuću svijest o uticaju vještačke inteligencije na industriju i društvo, priznajući potrebu za davanjem prioriteta sigurnosti nad ubrzanim pristupom tržištu.

Usred rastuće zabrinutosti o mogućim negativnim posljedicama vještačke inteligencije, uključujući prijetnje demokratskim procesima i premještanje radnih mesta, zemlje Evrope preduzele su korake u regulisanju vještačke inteligencije. Francuska, Njemačka i Italija postigle su konsenzus o regulisanju osnovnih modela vještačke inteligencije "obveznom samoregulacijom pomoću kodeksa ponašanja".

Uprkos naporima administracije američkog predsednika Joa Bidena u zagovaranju regulisanja vještačke inteligencije, podijeljeni Kongres SAD-a postigao je tek ograničen napredak. U oktobru je Bijela kuća dala izvršni nalog s ciljem ublažavanja rizika od vještačke inteligencije za potrošače, radnike i manjine uz istovremeno jačanje nacionalne sigurnosti.