opozicija pristala

Postignut sporazum o popisu stanovništva u Crnoj Gori. Spajić: Ovo je sazrijevanje političke scene

Na popisu ću se izjasniti kao Crnogorac, a govorim srpskim jezikom, saopćio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović

Crnogorski premijer Milojko Spajić rekao je u četvrtak da je s opozicijom postigao dogovor oko održavanja popisa stanovništva u toj zemlji.

Spajić je prihvatio zahtjeve opozicije i vlada ih je uvrstila u “Sporazum o popisu” koji će biti uskoro potpisan, a koji se bavi pitanjima proširivanja popisnih komisija, kontrole unosa prikupljenih podataka, izrade softvera za njihovu provjeru, te zabrane strankama da provode popisnu kampanju.

Spajić je na konferenciji za novinare kazao da je to što će popis biti podržan od opozicije i parlamentarne većine velika stvar za Crnu Goru, prenosi Hina pisanje crnogorskih medija.

„Sva pitanja trebaju se rješavati na ovaj način. To je na neki način sazrijevanje političke scene“, rekao je Spajić, naglašavajući da oporba nema problem s tim da se popis održi u zakazanom terminu od 1. do 15. decembra.

On je rekao da smatra da je popis isključivo tehnička stvar i da ga ne treba politizirati.

„Nama popis treba isključivo zbog tehničkih stvari. Ne možemo koristiti podatke iz 2011. godine u projektima“, naveo je crnogorski premijer.

Popis u Crnoj Gori bio je najavljen za 1. novembra, ali ga je vlada Milojka Spajića odgodila na prvoj sjednici nakon njezina konstituiranja, zbog prijetnji opozicije da će ga bojkotirati jer u popisnim komisijama nema njenih članova.

Istodobno su u Crnoj Gori prosrpske političke stranke vodile agresivnu popisnu kampanju kako bi se povećao broj ljudi koji će se izjasniti kao Srbi, u koju su se uključili i čelnici Srpske pravoslavne crkve.

Tako je patrijarh SPC Irinej tokom posjete Podgorici sredinom oktobra pozvao građane da „iskažu svoj identitet kao vjernici SPC, govornici srpskog jezika i kao dični pripadnici srpskog naroda“.

Popis u Crnoj Gori nekoliko puta je odgađan od 2021. godine kada se trebao održati, a uglavnom su navođeni tehnički ili finansijski razlozi.

Posljednji popis održan je 2011. godine i na njemu se oko 45 posto stanovništva izjasnilo da su Crnogorci, Srba je bilo 29 posto, Bošnjaka 8,5 posto, Muslimana 3 posto i Hrvata oko 1 posto.

Na popisu ću se izjasniti kao Crnogorac, a govorim srpskim jezikom, saopćio je prošle sedmice predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

Ta njegova izjava naišla je na kritike procrnogorske javnosti, koja smatra da crnogorski predsjednik treba govoriti crnogorskim jezikom.

Prema popisu iz 2011. godine srpskim jezikom govori 43 posto stanovništva Crne Gore, crnogorskim oko 37 posto, a bosanskim i albanskim oko 5 posto stanovništva te država, dok se 0,45 posto izjasnilo da govori hrvatskim jezikom.