SVJETSKA EKONOMIJA

Potonule dionice Tesle. Osjetno pala isporuka vozila

Tesla je dramatično snizila cijene automobili tesla ispred sjedišta piše tesla

Na Wall Streetu su danas cijene dionica pale drugi dan zaredom jer bi zbog dobrih ekonomskih pokazatelja kamatne stope američke središnje banke mogle ostati povišene duže razdoblje nego što se na tržištu očekivalo.

Dow Jones oslabio je 1.0 posto, na 39.170 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0.72 posto, na 5.205 bodova, a Nasdaq indeks 0.95 posto, na 16.240 bodova. Pad cijene dionica drugi dan zaredom posljedica je sve veće vjerojatnosti da će američka središnja banka zadržati kamatne stope na povišenim razinama dulje nego što se na tržištu očekivalo.

Fed: Nema razloga da žurimo sa smanjenjem kamata

Naime, najveća svjetska ekonomija i dalje solidno raste, na što ukazuju posljednji podaci o proizvodnoj aktivnosti i rastu narudžbi, što bi moglo značiti i da će se potrošnja, a time i inflacija zadržati na povišenim razinama.

Tržište dionica posljednjih je mjeseci snažno raslo jer su ulagači očekivali da će Fed u ovoj godini smanjiti kamate u tri navrata za po 0.25 postotnih bodova, počevši od juna. No, izgledi za to ovih su dana splasnuli nakon dobrih privrednih pokazatelja.

Uz to, dužnosnici Feda poručuju da središnja banka nema razloga žuriti sa smanjenjem kamata. Zbog toga je sve vjerojatnije da će Fed u ovoj godini kamate smanjiti samo u dva navrata, i to u drugoj polovici godine.

Tesla među najvećim gubitnicima

"Teza o povišenim kamatama u dužem razdoblju nego što se očekivalo na tržištu sve je vjerojatnija. To je zabrinulo ulagače", kaže Quincy Krosby, strateginja u tvrtki LPL Financial.

Među najvećim je gubitnicama jučer bila dionica Tesle, s padom cijene za gotovo 5 posto, nakon što je ta kompanija izvijestila da je u prvom tromjesečju isporučila 8.5 posto manje vozila u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

I na evropskim su berzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0.22 posto, na 7.935 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 1.13 posto, na 18.283 boda, a pariški CAC 0.92 posto, na 8.130 bodova.